Tuesday, July 6, 2021

Veckans Paddington


Men vad i hela fridens namn...

Centralt citat: 

"För att tala klarspråk och med risk för att måhända stigmatisera invandrarna och inte minst invandrarbarnen: Inte ens i landets allra mest välmående överklassområden där den yppersta extremt högutbildade och ofta riktigt förmögna majoritetssvenska eliten bor går det bra för de utrikes födda. 

Till viss del handlar det antagligen om utlandsadopterade som underpresterar ordentligt i överklassområdena liksom om att invandrade (hetero- eller homosexuella) intimrelationspartners till majoritetssvenskar från bl a Latinamerika, Karibien, Västafrika, Sydostasien och Mellanöstern (vilka då är gifta med socialgrupp ett- och SACO-svenskar) likaså underpresterar rejält. 

Slutligen handlar det möjligen om alla SACO-majoritetssvenskar som har ensamkommande som fosterbarn – t ex pojkar och unga män från Afghanistan som bor och växer upp hos majoritetssvenskarna i överklassområdena – även de underpresterar sannolikt också i statistikens och siffrornas värld."

Ja, det är Tobias Hübinette...nu igen! Fast *någonting* konstigt är det ju med den där statistiken, där har han ju en poäng. Det verkar oerhört märkligt att invandrare i överklassområden ibland presterar *ännu sämre* än i "Orten"! Observera också de stora skillnaderna mellan inrikes och utrikes födda i socio-ekonomiskt (och etniskt) blandade områden...

De utrikes födda invånarna underpresterar även i de mest välmående bostadsområdena


4 comments:

  1. Jag är ärligt talat lika förbryllad som han över de här siffrorna. Det känns som att man måste gräva djupare i den här problematiken på något sätt...

    ReplyDelete
  2. I de bästa områdena är 4% av de inrikes födda NEETs, medan 15% av de utrikes födda är det - vilket är *två procentenheter mer* än siffran för de sämsta områdena?!

    ReplyDelete
  3. Knäppaste siffrorna jag har sett. Eller är svaret så pass enkelt att "utrikes födda" i de bästa områdena i oproportioneligt stor grad utgörs av s.k. ensamkommande flyktingbarn?

    ReplyDelete
  4. En teori om vad som kan bidra är betygssättningen. I "utsatta" områden ges en massa glädjebetyg när "utsatta" människor konkurrerar om betygen tillsammans med andra "utsatta". Man kan även bortsett från betygen upprätthålla en fasad av att "vi är störst, bäst och vackrast, fuck alla svennar". Detta ger en viss "fake it till you make it"-effekt som kan ha positiv påverkan även senare i livet. För kunskapsläget i landet som helhet är det dock inte av godo med en massa stolpskott med uppblåst självförtroende som ränner runt och tror sig kunna en massa saker man inte behärskar.

    ReplyDelete