Intressant analys av kravet på att "lägga ner polisen" (defund the police) och det vänsterliberala etablissemangets "poliskritik" i allmänhet.
Mitt intryck är att kravet i USA hänger samman med nedskärningar i offentliga verksamheter, kombinerat med ökad social segregation där de rika kan anställa egna privatarméer, medan medelklassen och arbetarklassen lämnas utanför. Det finns därför ingen nödvändig motsägelse mellan att *vissa* polisverksamheter militariseras och förstärks, medan andra försvinner och ersätts av just ingenting alls. Kapitolium måste ju försvaras mot eventuella stormningsförsök, gudbevars. "Defund the police" är en "woke" paroll för att lura de vänsterliberala ungdomarna till att stödja detta elitprojekt.
En intressant aspekt som tas upp i artikeln är "nyfeodalism", här i form av formella eller informella pakter mellan den centrala statsmakten och lokala "community leaders" i "Orten", som upprätthåller ordningen där så att säga på entreprenad. Jämför Bantustans i Sydafrika. Problemet är förstås att bantustaniseringen ganska snabbt kan utvecklas till en balkanisering och sedan libanonisering - elitens projekt må vara "materiellt" men det är likväl irrationellt.
I USA verkar processen tillfälligt ha bromsats, eftersom valkampen är över och demokraterna nu försöker ta tillbaka alla löften om att lägga ner polisen, ja, de anklagar rentav republikanerna för att vilja göra det istället! På längre sikt kommer kravet dock säkert tillbaka. Privatarméer och etno-politik finns ju redan, de officiella republikanerna har säkert inget emot det förstnämnda, och demokraterna är experter på det sistnämnda. Intressegemenskap nästa?
I USA defundar man polisen, i Sverige kastrerar man den. Ger samma destruktiva utveckling i bägge fallen med privata säkerhetsfirmor för den som har råd.
ReplyDelete