Thursday, August 26, 2021

Vems nationsbygge? Om debaclet i Kabul



Intressant artikel i AB, översatt från engelskan. Det där med "North Virginia" måste vara en felöversättning, dock. Någon sådan delstat finns nämligen inte. (Ja, jag är nörd.) Många av artikelns påståenden är ytterst anmärkningsvärda, exempelvis att "terrorbekämpningen" i Afghanistan länge varit en gigantisk bluff. Artikeln är skriven av en svensk-iranier som flyttat till USA och arbetar för Quincy Institute, en kontroversiell tankesmedja som blivit anklagad för allt möjligt, från anti-semitism och samarbete med den iranska regimen till uppdämda Trump-sympatier. Åtminstone enligt Wiki. Intressant artikel är det likafullt! 

"Den enda nation USA byggde i Afghanistan var den amerikanska"

6 comments:

  1. Det underliga med Quincy Institute är att de fått pengar från både Soros och bröderna Koch, vilket tyder på något slags rävspel någonstans, eftersom åtminstone Soros är globalist (jag kan inte så mycket om bröderna Koch, förutom att de är stenrika republikaner). Kontrollerad opposition? "Hedging your bets"? Eller har vi missförstått något?

    ReplyDelete
  2. Har tittat väldigt snabbt på deras hemsida. De verkar inte vara isolationister i strikt mening, utan förespråkar snarare globalt samarbete med Ryssland, Kina och t.o.m. Iran. De är öppna för att erkänna talibanerna, ge omfattande bistånd till landet, och ge afghaner som hjälpte USA asyl i USA. De är inte särskilt glada över att bli ihopkopplade med Trump, som de menar var en riktig isolationist!

    ReplyDelete
  3. https://thehill.com/blogs/blog-briefing-room/news/472861-george-soros-charles-koch-foundations-help-launch-pro-peace

    https://www.bostonglobe.com/opinion/2019/06/30/soros-and-koch-brothers-team-end-forever-war-policy/WhyENwjhG0vfo9Um6Zl0JO/story.html

    ReplyDelete
  4. Uppgiften att tankesmedjan är finansierad av Charles Koch och George Soros stämmer. Frågan är varför. Den mest rimliga gissningen är att det var en manöver mot Trump, som ju ville ha konfrontation med Kina och Iran, och ständigt gjorde EU nervösa också. Därför lite ironiskt att Quincy Institute själva blivit anklagade för att vara Trump-vänliga...

    ReplyDelete
  5. Håller inte riktigt reda på alla falangerna i Washington, ärligt talat!

    ReplyDelete
  6. "Uppdämda Trump-sympatier". Det är fanimig allvarliga saker.

    ReplyDelete