Wednesday, November 10, 2021

"Snälla, kaaan vi inte få attackera den där jävla skitungen, snälla snälla?"

Ja, bilden är anakronistisk...


"Greta är inget barn längre - hon borde granskas"

"Greta Thunberg verkar inte gilla demokrati"

"SSU:s Greta-kritik vittnar om socialdemokratins broilerifiering"

Mycket sånt här sista tiden. Frågan är varför? Att Greta Thunberg fyllt 18 är inte förklaringen. Högern angrep henne redan tidigare. Och vad hindrade SSU från att göra det? Hade SSU accepterat en 15-åring som attackerar massinvandringen, exempelvis? Eller en råmoderat 17-åring som vill sänka offentliga sektorn ännu mer än vad sossarna redan gjort? Nej, knappast. Så vad handlar det här om *egentligen*?

I högerns fall, ingenting särskilt. I sossarnas fall, kanske rädsla för att klimatrörelsen faktiskt ska skrämma bort väljare som inte köper att man kan klimatanpassa och ändå klara jobben, välfärden, elen, och så vidare. En mer cynisk tolkning är att "reformisterna" inte längre kan kontrollera klimatrörelsen och av *den* anledningen "wants out". Men varför det? Kanske för att fler och fler aktivister insett att ingenting kommer att göras, och därför radikaliseras åt vänster. "De hotar demokratin". 

Själv är jag helt övertygad om att klimatkampanjen kommer att misslyckas just i kraftfältet mellan en arbetarklass och medelklass som inte kan eller vill dra åt svångremmen, och ett etablissemang som antingen försöker green-washa på vanligt folks bekostnad, eller mest bara green-washa, eller öppet satsa på kol, olja och kärnkraft (för att vinna val). Och nej, det handlar inte bara om "den globala norden". Hur var det nu med Kina och Indien? 

Mina egna tankar utöver detta får jag dra någon annan gång, misstänker att varken Expressen, SSU, Flamman eller Greta själv kommer att gilla dem...

19 comments:

  1. "Själv är jag helt övertygad om att klimatkampanjen kommer att misslyckas"... Venus nästa, med andra ord.

    ReplyDelete
  2. Jag tror snarare att vi kommer att få kaos i hela världen, ett kaos ur vilket inget särskilt positivt kan födas.

    ReplyDelete
  3. Den kommer förstås att misslyckas, om den inte går över detta samhällssystems ramar. Med andra ord är kravet att vi ska sluta att värma upp jorden - ett övergångskran. (Var är Trotskij när vi behöver honom?)

    ReplyDelete
  4. Om jag har förstått det här rätt, så tror du så att säga på "apokalyps utan återvändo" medan AG tror på "apokalyps där Jesus griper in i sista stund", medan jag mer tror på något slags kvasi-buddhistiskt perspektiv där samsara bara fortsätter efter att den moderna civilisationen upplevt ett slags karmisk kulminering... Alltså mörk tidsålder snarare än bokstavlig apokalyps.

    ReplyDelete
  5. Eftersom jag väldigt gärna vill tro på något annat (reform, revolution, kärnkraft, vad som helst) så uppfattar jag frågan som så obehaglig att jag nästan inte vill skriva om den. Men ungefär så ser jag på saken. Trodde kanske tills helt nyligen att någon exotisk teknologi kunde rädda oss, säg thorium eller carbon capture, men det verkar inte särskilt troligt.

    ReplyDelete
  6. Hoppas förstås att jag har fel...

    ReplyDelete
  7. "Jag tror snarare att vi kommer att få kaos i hela världen" Kaos som steg ett, en livsfarlig uppvärmning som steg två. Och jag kan inte låta bli att för femtielfte gången lägga ut denna länk. https://www.youtube.com/watch?v=weHr1aTC5-o

    ReplyDelete
  8. "Om jag har förstått det här rätt, så tror du så att säga på "apokalyps utan återvändo"" Nej, apokalyps om inte mycket drastiska åtgärder vidtas - åtgärder som inte kan genomföras utan en drastisk förändring av samhällssystemet. Om detta är mer sannolikt än AG:s scenario kan ju diskuteras.






    ReplyDelete
  9. Greta är som ett barn som groomats av en sekt till att tro att hon är någon sorts halvgud. Ungefär som man gjorde med Krishnamurti. Nu lyckades han dock slå sig fri från tramset men jag gissar att Greta inte har lika bra förutsättningar för att frigöra sig. Hade Krishnamurti frigjort sig om den rörelse som groonade honom varit lika stor som klimatrörelsen?
    Får även lite associationer till ToB:s perversa dystopi "Iron Gates". Där beskrivs hur en flicka hjärntvättas till att tro att hon är en halvgud som ska leda utrotandet av större delen av mänskligheten och upprättandet av en satanisk sadistregim. Lustigt nog hette flickebarnet i boken "Britta". Tror man hade "Greta" i åtanke där.

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. ..."att tro att hon är någon sorts halvgud"...

    Jag tror inte en sekund att Greta Thunberg tror att är en halvgud. Vilka belägg finns i så fall för detta i sanning djärva påstående? Jag skulle heller inte vilja säga att den klimatrörelse hon arbetar inom är en "sekt'". I alla fall om man använder sedvanliga definitioner på ordet "sekt". Problemet för hennes kritiker är att hon har rätt. Vilket inte beror på att hon är någon sorts geni utan för att hon vågat ta till sig vetenskapliga rön som andra väljer att blunda för. Jfr gärna understreckaren i dagens SvD. https://www.svd.se/varfor-vill-politikerna-inte-tro-pa-vad-vi-vet

    ReplyDelete
  12. Inte så att Greta själv titulerar sig halvgud men folk omkring henne beter sig som om hon vore en halvgud viket kan ha rätt tunga effekter även på fullvuxna människor. Gör samma sak med en människa från början av adolecensen och resultatet riskerar att bli ännu värre.
    Den traditionelle katoliken E. Michael Jones utläggning om Thunberg är faktiskt riktigt intressant. Han menar att Thunbergs klimatraseri är sublimerat raseri över övergrepp hon inte tillåtits känna berättigat raseri över:
    https://redice.tv/red-ice-radio/the-religion-of-greta-thunberg.

    ReplyDelete
  13. Tycks för övrigt vara rätt vanligt att sublimera raseri på ett eller annat vis, särskilt om det man är rasande över inte är politiskt tillåtet att visa. Som när en av systrarna Märak blev misshandlad och nästan våldtagen av fem negrer i centrala Stockholm. Inte ett ljud om saken yppar hon annat än till polisen i förundersökningen. Senare hittar hon på att fem nazister med stora hakkors på ryggen på sina bombarjackor misshandlat henne under en joggingtur pga av hennes samiska påbrå. Hennes skador från denna misshandel ser suspekt ytliga ut och hon vägrar låta sjukhuspersonalen röra vid henne när skadorna ska dokumenteras.
    Tror tramsvänstern och tramsfeministerna gör en oerhörd skada på unga kvinnors psyken när man skapar en slags omerta när det gäller övergrepp mot etniskt svenska(nåja, kvartssame i det här fallet)kvinnor begågna av MENA-män. Man är bara politiskt korrekt som offer om förövaren är en vit man.
    Märak kände(helt berättigat) förmodligen ett behov av sympati från omgivningen efter den traumatiska upplevelsen med negrerna. Då det var omöjligt att få så diktar hon ihop en liknande upplevelse där förövarna är av sådant slag att hon kan få den sympati hon borde fått från början.
    Skärpning nu tramsvänstern, ni håller på att förstöra en hel generation av kvinnor.

    ReplyDelete
  14. *suckar* Har faktiskt plågat mig igenom hela hopkoket av amatörpsykologi, antisocialism, antifeminism etc. Han tror dessutom att oron för den globala uppvärmningen är ett resultat av ateismen eftersom den säger att jorden är människans ansvar. Själv verkar han tycka att klimatutvecklingen ligger i Guds hand, så vi behöver inte oroa oss alls. I övrigt är det hela det sedvanliga hopkoket om svenskar som ät hjärntvättade av socialismen, barn som blir lidande av feminismen,etc. Hans försök till amatörpsykologiska "analyser" av Greta T missar ju helt att vad hon gör är i princip att föra fram ett de facto forskarkonsensus. Frågan om varför just hon för fram detta får skymma den vetenskapliga frågan om vad som är sant. Har världens ledande klimatforskare också en traumatisk barndom som får dem att tro på global uppvärmning? Eller är de agenter för en i intervjun då och då antydd världselit, som av helt outgrundliga anledningar vill få folk att tro att världen värms upp. Att jorden värms upp är ett bevisat vetenskapligt faktum, att koldioxid är en växthusgas visades redan av Svante Arrhenius vid förra sekelskiftet, och det finns i dag ingen alternativ förklaring som kan förklara uppvärmningen på något annat sätt än att den är orsakad av människor. Vilket vi bör vara glade för. För då kan vi göra något. Om det vore så att solens strålning sakta men säkert blev starkare så skulle vi leva än farligare.

    ReplyDelete
  15. Ovan alltså ett svar till Hugges uppmanig att kolla en länk i kommentaren 10.22 pm.

    ReplyDelete
  16. Jones är speciell. Stundtals känns han som en seriefigur som är en parodi på amerikansk katolik från 50-talet som är omöjlig att ta på allvar, stundtals är han helt briljant och kommer med användbar infallsvinklar ingen annan kommit på. Fast du lär väl bara instämma i meningen innan denna fram till kommat.
    Skulle du känna för ett gott skratt på Jones bekostnad kan jag rekommendera den något Aspberger-aktige Edward Duttons intervju med honom. Blev väldigt snabbt dålig stämning men det märkte inte ens Dutton som obekymrat ångade på medan Jones såg att snart eploldera.
    https://video.watchmask.com/qN6KyXMdU6Y/

    ReplyDelete
  17. PS: Tackar för ditt tips om att folk med NPF kan få nästan gratis tandvård. Har redan lyckats få diagnos och "grönt pass" som det heter. Var dock inte impad av undersökningen. Håller visserligen med om diagnosen jag fick men inte fanken har "teamet" som undersökte mig belägg för diagnosen annat än vad jag själv sagt. Kändes nästan lika lätt som att beställa en pizza när jag "beställde diagnos".
    I vilket fall har jag äntligen råd med en grundlig genomgång av käften. Var väl 20 år sedan sist.

    ReplyDelete