Monday, November 1, 2021

Avfärda mitt arschle


Påverkanskampanj eller vad? Enligt diverse nyhetsmedier har forskarna "avfärdat" att de mystiska mumierna i Xinjiang skulle vara indo-europeiska. Med vilket man uppenbarligen menar "vita européer". De sägs istället ha tillhört en grupp som kallas Ancient North Eurasians (ANE), och som var förfäder till dagens amerikanska indianer! Visst, det stämmer. Fast enligt Wiki bidrog ANE genetiskt även till Yamnaya-kulturen, som i sin tur är förfäder till...gissa vem...just det, de förkättrade indo-européerna. Att indo-européer och indianer hade gemensamma förfäder (och anmödrar?) någonstans i Asien om man går tillräckligt långt tillbaka i tiden har ju varit känt sedan länge. Det här är förstås inte de "riktiga" förfäderna/anmödrarna, utan en senare ANE-population, but you do get my point... 

En annan sak. Så här står det i artikeln: "Det kanske mest anmärkningsvärda är att gruppen inte tycks ha blandat sig med grannar i Dzungariet i norra Xinjiang. De senare har däremot bland annat västligt ursprung, från herdegruppen afanasievo, genetiskt kopplad till yamnayafolket som för 4 000 år sedan spred sig till Europa, enligt forskarna. Även i andra grupper i området finns en genetisk mix, vilket gör det än mer anmärkningsvärt att den saknas i mumiernas dna. Men trots den genetiska isoleringen var gruppen inte kulturellt avskärmad från omvärlden. Deras kultur baserades på grödor från västra, östra och centrala Asien, visar studien."

Mumierna tillhör alltså, om jag har förstått detta rätt, en arkaisk reliktpopulation av ANE som vägrade rasblanda sig (hoppsan) med de andra folkgrupperna i området (inte ens sina avlägsna kusiner som så att säga återvandrat västerifrån), men ändå kreativt tog efter inslag från främlingarnas kultur. 

Make of that what you wish. Fast särskilt "woke" låter det ju inte. Om sanningen ska fram.  

Nya avslöjanden om kinesiska mumier

Wikipedia om Ancient North Eurasians (på engelska)

No comments:

Post a Comment