Sunday, October 31, 2021

Med ryggen mot framtiden


En Jonathan Jeppsson tour de force. 

Några citat:

>>>Enligt internationella energiorganet IEA kommer vi att globalt sett i världen behöva 50 procent mer energi år 2050. Mängden energi in i systemet måste alltså öka kraftigt. Ska vi ha fossilfritt stål, höghastighetståg, järnsvamp, elflyg och köra elbåt krävs stora mängder el, det framstår som självklart. 

>>>Samtidigt ska vi trolla bort den fossila energiproduktionen till 2050, alltså den kol, olja och gas som i dag utgör 84 procent av vår energiproduktion. Den ska ersättas – och samtidigt ska vi öka energiproduktionen med 50 procent – för att klimatmålen ska vara inom räckhåll. Hur detta ska gå till finns det dock ingen global plan för. 

>>>Tvärtom finns det helt andra planer. Enligt de produktionsprospekt som fossilbränsleproducerande företag och stater har på bordet, så planeras det för 240 procent mer kol, 57 procent mer olja och 71 procent mer gas än vad som är möjligt för att hejda uppvärmningen vid 1,5 grader. I Kina opererar exempelvis just nu 1 000 kolkraftverk, ytterligare ett 40-tal är under uppbyggnad. Det leder följaktligen till att koldioxidutsläppen kommer att vara 16 procent högre 2030 jämfört med 2010 års nivå – när de egentligen skulle behöva halveras till år 2030. 

>>>Låt oss ta ett exempel: Om vi ska suga upp 50 miljarder ton koldioxid och börjar göra det 2050, så måste vi fånga in tio miljarder ton per år. Tio miljarder – det är ungefär lika mycket som världshaven suger upp varje år. Denna apparat blir det största mänskligheten har åstadkommit. Det är som att vi ska bygga en ny biosfär bredvid den vi redan har. Hur det ska gå till är ännu så länge höljt i dunkel. Den koldioxidinfångning som görs i dag är väldigt blygsam. Delvis beroende på ett oerhört faktum – den teknik som ska lösa problemet är till stora delar ännu inte uppfunnen. Kostnaden beräknas bli astronomisk.

Lite lustigt att AB i samma veva publicerat en artikel av Wolfgang Hansson med den bisarrt briljanta rubriken "Klimatomställningen en säkerhetspolitisk hit". Yeah, whatever...

Med ryggen mot framtiden

No comments:

Post a Comment