Tuesday, April 27, 2021

Hot om militärkupp i Frankrike?


Den här typen av nyheter brukar uppmärksammas av den extrema vänstergruppen SEP eller WSWS, som givetvis tolkar dem som bevis på att allt är en konspiration. Fast just här undrar man ju faktiskt... 

Från "Fria Tider", som politiskt står på rakt motsatt sida. Jag antar att FT stödjer utspelet, medan WSWS (som ännu ej hunnit kommentera) givetvis inte gör det.

Franska generaler varnar för "raskrig", hotar med statskupp

5 comments:

  1. Det här är ju något slags bisarr "normalisering" vad Frankrike beträffar, ett land som alltid oscillerat mellan bonapartism och svaga republiker, med lite revolutionära situationer däremellan...

    De Gaulle var ett geni som lyckades kombinera bonapartism och demokratisk republik, och jag satt just och undrade hur länge *det* skulle fungera!

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Idag är det sextio år sedan den senaste militärkuppen just hade slagits ner i Frankrike. Det var generaler som ville behålla Algeriet som franskt. Efter detta nederlag övergick de till att bygga upp terrororganisationen OAS. https://sv.wikipedia.org/wiki/Organisation_de_l%27Armée_Secrète

    Att det gick så bra som det gick och att OAS till sist krossades beror till stor del på just Charles de Gaulle, en av de få borgerliga politiker som jag genuint beundrar.

    ReplyDelete
  4. Rättelse. OAS hade bildats redan i januari 1961 men det var först efter den nedslagna militärkuppen som den blev den centrala aktören i den yttersta högerns kamp. Ett av mina första politiska minnen var när man mars 1962 fick höra på, nyheterna att de Gaule hade deklarerat att hela den franska statens resursers skulle sättas in för att krossa OAS. Jag visste vad OAS var, och min beundran för de Gaulle startade redan då...

    I Frankrike försökte OAS mörda de militärer som stod på de Gaulles sida. Dessutom alla politiker och opinionsbildare som var för Algeriets självständighet. Och sist och icke minst de Gaulle själv. Han var nummer ett på OAS dödslista. Det mest kända mordföröket ägde rum i augusti 1962.

    de Gaulles blev beskjuten i sin bil - och han gick ut och sa "jag måste säga att dessa herrar var ovanligt dåliga skyttar". (Jag brukar inte vara svag för machoretorik, men i just detta fall är jag nog det)

    I Algeriet besköt OAS de Gaulle-rogna militärer men framför allt icke-franska bostadsområden, där de massakrerade civilbefolkningen.

    ReplyDelete
  5. Det måste vara därför som utspelet gjordes just nu. Det är alltså en direkt hänvisning till det militära kuppförsöket 1961!

    ReplyDelete