Tuesday, April 13, 2021

Från "Kristus-mördare" till helvetet i Auschwitz


SVT bjöd tydligen in en imam för att diskutera "påskens budskap" med ärkebiskopen (vad hen nu heter), vilket ledde till förutsägbart negativa reaktioner från SD-väljarna. Eller var det Ebba Buschs klasskompisar från Bibelskolan?

Och ja, jag håller med om kritiken. Fast av lite andra orsaker...

Tänk om SVT faktiskt bjudit in en ortodox judisk rabbin för att diskutera påsken med en kristen. *Verkligen* diskutera frågan.

Det hade varit grejer, det. Inte något diplomatiskt meningsutbyte mellan en muslim och Sveriges mest islamofila biskop... 

LOL. 

PS. Det här inlägget *kanske* är ironiskt. 

15 comments:

  1. En debatt mellan en shia-muslimsk ayatollah och en Bahai hade ju varit intressant också. Jag misstänker att de inte hade diskuterat påsken! Eller ens ramadan...

    Muslimer och sikher hade varit en annan klassiker, eller varför inte katoliker och protestanter från Nordirland?

    ReplyDelete
  2. Pontius Pilatus betraktas ju som helgon i vissa östkyrkor, har vi en öppning där? Är det därför Etiopien och Eritrea inte är med på Danmarks svarta lista över problematiska länder? Kan vi få en förklaring från Mette Fredrikesen?

    ReplyDelete
  3. Jehovas Vittnen kan väl bjudas in och förklara varför de vägrar fira påsk? Eller nej?

    ReplyDelete
  4. SVT-reporter: "Vad betyder ryska revolutionens årsdag för dig som moderat?"

    Moderaten: "Ja, vi moderater firar ju inte ryska revolutionens årsdag..."

    ReplyDelete
  5. Mandéerna i södra Irak har tydligen en sorgehögtid för den faraon som enligt Bibeln drunknade i Röda havet när han försökte förfölja Mose och israeliterna. Nästa år vill vi se en debatt i SVT mellan en mandé och en väldigt ortodox judisk rabbin!

    ReplyDelete
  6. Hur var det nu med karaiterna och deras kollaboration med Hitler-Tyskland under kriget? En debatt mellan Krim-karaiter och judar på årsdagen av Operation Barbarossa skulle kanske sitta fint?

    ReplyDelete
  7. I can do this all night, you know...

    ReplyDelete
  8. Gammelkalendarister versus gammeltroende, med lite nakna Douchobors i kulisserna som hotar båda parter med brandbomber? Eller nej?

    ReplyDelete
  9. Korpela-sekten versus västlaestadianer...? Efraims budbärare versus sjundedagsadventister? Adyar versus Pasadena? Snälla, möjligheterna är oändliga, varför väljer SVT en sådan tråkig provokation som att bjuda in en imam för att diskutera påsken, snälla...

    White boy, learn how to troll!

    ReplyDelete
  10. "Jehovas Vittnen kan väl bjudas in och förklara varför de vägrar fira påsk?"

    De vägrar inte alls att fira påsk. Jag har varit på deras påskfirande två gånger. Jag kände ett vittne i Hovsjö som drog med mig till deras påskfirande. Inte nu längre, hon har flyttat till Göteborg.

    Däremot vägrar de att fira jul.

    ReplyDelete
  11. Hoppsan. Jag trodde det gällde i princip alla helger. Ja, det stämmer, när det gäller julen säger de t.o.m. att "Betlehemsstjärnan" kom från Djävulen?!

    ReplyDelete
  12. Det sista visste jag absolut inte. Men det gick ju att kolla lätt - det stämmer. Deras argument mot julfirande är annars dels att inget tyder på att Jesus föddes i december, och dels att det inte står nånstans i Bibeln att Jesu födelsedag ska firas.

    ReplyDelete
  13. Dessutom påpekar de att det inte kunde ha varit en stjärna eftersom den inte betedde sig som en stjärna, vilket talar till JV:s fördel. Jag har sett många försök att förklara Betlehemsstjärnan som ex.vis en supernova. eller en konjunktion - att planeter stod i rad etc. Men vara sig en supernova eller en konjunktion kan förstås stanna över ett stall. Vilket vi nog bör vara tacksamma för...

    ReplyDelete
  14. Den mest "rationella" kristna förklaringen till stjärnan jag har sett är att det antingen var ett mirakel speciellt för stunden, eller att "stjärna" egentligen syftar på en ängel. Fast det verkar å andra sidan motsägas av bibeltexten (men okej, jag kan inte grekiska) där ju *stjärn*tydarna säger att de sett Messias´ *stjärna* tändas på himmelen, det låter faktiskt som en supernova...

    ReplyDelete