Sunday, February 13, 2022

Några botaniska radanmärkningar

Rödmire 

Jag har länge undrat över en sak. Varför använder Vänsterpartiet en röd nejlika som partisymbol? Är inte "Röda Nejlikan" den där kontrarevolutionäre lille artistokraten i en gammal TV-serie? "Zey siik him hie, zey siik him ziä, iz ii in even or iz ii in ell, zatt darn elyziv pimpernell". Jag känner förstås till nejlikornas revolution i Portugal, men det gör ju bara mysteriet ännu massivare. Jag menar, håller man inte reda på korkade brittiska TV-serier i Lissabon, eller vad??? 

Så jag började gräva lite i frågan, och det visade sig då att Vänsterpartiets revolutionära CV faktiskt är oantastligt. Den blomma som på svenska kallas nejlika heter "carnation" på engelska och Dianthus på latin. 

Men vad i allsin dar är då en "pimpernel" för något? Jo, det visar sig att det faktiskt finns en blomma som på engelska kallas "scarlet pimpernel". På svenska heter den dock inte nejlika, utan rödmire! På latin Anagallis arvensis. 

Ett tag misstänkte jag rödklinten, men den är tydligen oskyldig. 

Okej, nu går vi tillbaka till det ordinarie programmet!

3 comments:

  1. OT: Vad har en av vänsterpartiets skarpaste hjärnor för fuffens för sig i Gambia:
    https://www.friatider.se/har-fangas-linda-snecker-v-pa-film-i-gambia

    ReplyDelete
  2. Det är lite dålig "optics" av vänsterpartister att åka till Gambia, kan de inte nöja sig med att ha konferens på något intressant gammalt Folkets Hus?

    ReplyDelete
  3. Röda Nejlikan började inte som TV-serie utan som en serie av böcker skrivna av baronessan Orzcy. https://sv.wikipedia.org/wiki/Emma_Orczy De är faktiskt riktigt spännande.

    Undrar förresten om Kinks var inspirerade av Röda Nejlikan nr de gjorde denna sång - "they seek him here, they seek him there" - https://www.youtube.com/watch?v=-bpJqFA3Xlk

    ReplyDelete