Monday, February 7, 2022

"Det är dags att införa en andlig varudeklaration"


Kanske inte helt uppenbart hur detta skulle stoppa hinduismen och buddhismen. Om inte kristendomen har ett trovärdigt alternativ, så skulle halva västvärlden snart vara rätt så buddhoid... 

Hmmm, det kanske faktiskt redan har inträffat?

"Yoga är en religion - det måste utövarna få veta"

6 comments:

  1. Finns mycket utrymme för hårklyverier och definitionsfrågor här. T.ex räknas bön som en av metoderna inom yoga. Bör rimligtvis räknas som religionsutövning. En annan metod är välgörenhet. Mer tveksamt om det i sig utgör religionsutövning.
    När det gäller yoga som fysträning så blir det komplicerat. Många av yogaställningarna tycks ha sitt ursprung i västerländsk gymnastik men kan naturligtvis användas som någon sorts "fysisk bön" om man vill det. Det samma kan säga som vilka kroppsövningar som helst. Många kristna tycks dock tro att yogaställningarna i sig öppnar upp för diverse oönskad andlig påverkan.
    Tränade själv en av de mest fysiska yogastilarna i några år utan några som helst andliga upplevelser. Numera föredrar jag mer typisk västerländsk fysträning men finner fortfarande vissa enklare yogaställningar som utmärkta komplement.

    ReplyDelete
  2. Kan för övrigt rekommendera Mohammed Omars skriverier och poddande om den nutida yogans ursprung. Han påpekade med bildexemoel att bland annat svensk husmorsgymnastik och Lings gymnastiska system har märkligt stora likheter med yoga och att dessa likheter tycks ha uppstått efter att yogis kom i kontakt med västerländska gymnaster.

    ReplyDelete
  3. Min favoritteori om fysisk yoga är att ställningarna uppkom spontant vid långtidsmeditation. Vid extremt stillasittande får man ett starkt behov av att sträcka ut kroppen på olika sätt för att motverka negativa effekter av stillasittande. I ett sammanhang där det är tillåtet kommer somliga meditatörer att efterhand placera sig i den ställning kroppen för tillfället har behov av, ofta utan att bryta det meditativa tillståndet. Till dessa ställningar har sedan en del västerländsk gymnastik lagts till och ställningarna i sig har fått en central roll i stället för meditationen det från början gick ut på.

    ReplyDelete
  4. Omar kanske har läst boken vi diskuterade här:

    https://ashtarbookblog.blogspot.com/2021/10/the-white-yoga.html

    ReplyDelete
  5. Kan mycket väl tänka mig det. Han hade även en intressant intervjuv med en mycket erfaren småländsk yogainstruktör som skämtsamt sa att man lika gärna kan säga att yogan härstammar från Småland.

    ReplyDelete
  6. Dock finns det vissa styrke och vighetsövningar som tycks ha en unik indisk/hinduisk karraktär. Vanliga armhävningar t.ex tycks vara icke-existerande inom traditionell indisk brottning och kampkonst. Istället gör man så här :https://youtu.be/Uciz0m-a9xM
    I tonåren började jag göra dylika cirkulära armhävningar efter att ha läst en mycket bristfällig beskrivning av hur man gör i en bok om indisk brottning.
    Det ledde till att jag fick bröstmuskler av närmast anabol storlek vilket såg lite knas ut på en i övrigt normal kropp. Tyvärr fick jag även väldigt ont i korsryggen så småningom då det ej framgick i materialet jag läst att man även ska spänna magmusklerna i bottenlaget.
    Är man intresserad av avancerade fysövningar som ger något utöver västerlänfsk träning så tror jag att indiska brottare har mycket mer av värde än yogis. Rätt utförda är förmodligen brottarövningarna mycket hälsosammare än yogaövningarna då man simultant ökar styrkan och vigheten, inte som i många yogastillar där man töjer ut sig i all oändlighet men i betydligt mindre grad ökar styrkan.

    ReplyDelete