Wednesday, February 23, 2022

En resa till Gårdarike




Lyssnade just på Carl Bildts dumheter i TV-Aktuellt. I själva verket har Putte en poäng när han säger att Ukraina är en skapelse av "det kommunistiska Ryssland". Ukrainas gränser *är* nämligen kommunistiska. De är den ukrainska sovjetrepublikens gamla gränser. Vilket Bildt förstås vet. Ukrainas nuvarande gränser växte fram under Lenin, Stalin och Chrusjtjov. Det är ett faktum. När Ukraina blev självständigt 1991 hamnade miljoner ryssar (inte "rysktalande" utan just ryssar) på fel sida gränsen. Carl Bildt är kanske en sann europé, men de flesta ryssar i Ukraina skulle nog hellre vilja tillhöra Ryssland. Sedan kan man naturligtvis anse att detta av realpolitiska skäl är omöjligt, men det är en annan sak. (Jämför Sudetlandet på 1930-talet, som var bebott av "tysktalande", men av realpolitiska skäl likväl inte borde ha införlivats med Tredje Riket.) 

Problemet med Putins tal är att han de facto verkar förnekar ukrainarnas rätt till nationellt självbestämmande över huvud taget. Vilket givetvis är absurt. Kievrus grundades av skandinaviska vikingar. Det är anakronistiskt att kalla (det senare) Kievrus för den första ryska statsbildningen. Man skulle lika gärna kunna kalla den för den första ukrainska statsbildningen! Fast det vore lika anakronistiskt. Putin vill återupprätta det gamla ryska imperiet. Eller ska vi säga muskovitiska imperiet? 

Sedan är det närmast underhållande vilka oskulder svenska journalister verkar vara när det gäller nationalism. "Putin betonar språket, det handlar om språket, språket, hur kan man tro att alla med samma språk är samma sak, sprrrååååket". Suck. Ja, jag vet inte, läs en historiebok någon gång. Gärna med betoning på 1800-talet och det tidiga 1900-talet. Whatever. Hint: nej, det handlar faktiskt inte bara om "språket"... 

Men okej, nog med nördiga akademiska radanmärkningar för den här gången...


No comments:

Post a Comment