Monday, February 7, 2022

Morenoites: Gusano socialists?

Jim´s and Norden´s nemesis,
Nahuel Moreno

Can´t help linking to this hilarious polemic against "the Morenoites" (a mostly Latin American Trotskyist tendency), written by the so-called Internationalist Group, a kind of neo-Spartacist League (sans Jim and Nina). The IG, true to form, claims to be the only *true* Trotskyists, and blah-blah-blah. Believe it or not, but I actually heard about "the 1990 miners´ conference in Kuznetsk" before, and can confirm that the Morenistas were indeed present there. One thing not mentioned by the neos is the statement "Solidarity with the Croatian People" in which the ultra-Morenoite CIR calls on Basque and Corsican nationalists to aid Croatia against the Serbs, but OK, I´m digressing...

Morenoites: Gusano Socialists 

27 comments:

  1. Jag tyckte också att Kroatien borde försvaras mot Serbien. Nedan försvar för min infantila hjältedyrkan i sex-sjuårsåldern... som jag jämför med kommentarer från denna tidsperiod i den trotskistiska tidskriften "Fourth Internationel".
    https://kiremaj70.blogspot.com/2022/02/charles-de-gaulle-en-fegt-manovrerande.html

    ReplyDelete
  2. Hjältedyrkan av de Gaulle alltså.

    ReplyDelete
  3. Vad gäller kritiken av morenisterna bör det nog sägas att det är den morenistiska organisation som de citerar "snällast" från - Argentine Movimiento Socialista de los Trabajadores (MST), - som ter sig som den mest "ortodoxa" och minst demoraliserade av de organisationer de nämner.

    ReplyDelete
  4. "Jag tyckte också att Kroatien borde försvaras mot Serbien." Alltså 1995, om det handlade om något senare vet jag inget om det.

    ReplyDelete
  5. Det handlade om Kroatiens ursprungliga utbrytning från Jugoslavien, som jag antar att morenisterna tolkade som ett slags anti-stalinistisk revolution (plus nationellt självbestämmande).

    ReplyDelete
  6. Kan i stort sett ingenting om dagens morenister, de verkar ha splittrats och återförenats många gånger. Jag minns splittringen mellan LIT och CIR, men sedan tappade jag räkningen (och jag kan inte spanska eller portugisiska).

    ReplyDelete
  7. De Gaulle lyckades skapa en syntes av bonapartism och demokrati, vilket verkar vara det enda som kan ge Frankrike stabilitet (för att uttrycka sig lite cyniskt) så i den meningen var han ett politiskt geni. Femte republiken fungerar ännu (okej, mer eller mindre). Han spelade såklart en positiv roll under andra världskriget också...

    ReplyDelete
  8. https://en.wikipedia.org/wiki/People%27s_Budget

    Off topic (nästan). Jag visste inte att Churchill ursprungligen var "vänster"...

    ReplyDelete
  9. Jag tror att homosexuella fraktionen finns fortfarande, fast utan Petroni (han var ju med i CWI ett tag - såg honom livs levande på ett RS-möte i Stockholm för många år sedan).

    ReplyDelete
  10. Det där om att PTS skulle vara homosexuellt har jag endast hört från BA - inte nödvändigtvis en sanningskälla. Andra insatta som jag frågade om saken sa att det var nonsens.

    ReplyDelete
  11. Pertroni stödde för övrigt inte PTS, så jag undrar om vi talar om helt olika saker. Petroni var förresten inte homosexuell - däremot hade han många flickvänner som verkar ha accepterat att dela honom.

    ReplyDelete
  12. Churchill - som i motsats till de Gaulle inte ser ut att ha varit speciellt sympatisk - tynade bort ganska långt innan sin död, så man hittar inga uttalanden från honom från 60-talet som kommenterar ex.vis det begynnande Vietnamkriget. Det senaste jag vet att han kommenterade var kärnvapen - i början och kanske i mitten av 50-talet. Han återkom flera gånger till att kärnvapen gjorde ett nytt världskrig omöjligt - ingen stormakt skulle våga starta ett krig, för ett kärnvapenkrig skulle slå mot båda parter på ett så förödande sätt att inget av vikt skulle bli kvar. Där tror jag att ha hade rätt - och jag tror att faran för kärnvapenkrig som då och då diskuterades - ex.vis under Kubakrisen - var närmast imaginär. Vare sig USA:s härskande klass eller Sovjets härskande skikt ville vakna upp till ett brinnande radioaktivt inferno.

    ReplyDelete
  13. Kanske. Är inte "Leon Perez" och "Petroni" samma person? Eller har jag blandat ihop två olika personer? Lätt hänt med alla pseudonymer, och så vidare.

    ReplyDelete
  14. Fast det kanske är känsligt att avslöja pseudonymer på nätet...

    ReplyDelete
  15. Kärnvapenkrig borde vara omöjligt, men det verkar finnas exempel på att t.ex. Nixon gjorde galna grejer som att medvetet kränka sovjetiskt luftrum med kärnvapenbestyckade flygplan, etc (eller något sådant - minns inte detaljerna), vilket ibland kallas "Madman Doctrine". Å andra sidan förutsätter ju "doktrinen" att motsidan faktiskt är rationell och backar, istället för att trycka på knappen och starta kärnvapenkrig!

    ReplyDelete
  16. Tror annars också att kärnvapen rent generellt minskat risken för världskrig, och mer konkret krig i Europa eller Nordamerika. Det verkar dock som att båda de gamla supermakterna försöker "fuska" med "hypersonic missiles" och lite annat...såvida det inte bara är ett slags skrämseltaktik där man vill få motsidan att tro att man är starkare, men det är också livsfarligt om man samtidigt säger upp avtal om vapeninspektion, etc. Så jag tror att risken för kärnvapenkrig kanske har ökat...

    ReplyDelete
  17. Enligt Wiki är Perez och Petroni samma person, men de nämner inte PTS, så jag kan ändå ha blandat ihop honom med någon annan.

    Det här är tydligen hans nuvarande grupp:

    https://leftparty.net/?lang=en

    ReplyDelete
  18. Hmmm...

    https://leftparty.net/?p=719&lang=en

    Läser denna just nu.

    ReplyDelete
  19. "Jag minns splittringen mellan LIT och CIR". Så vitt jag minns var MST med i CIR och MAS i LIT.

    ReplyDelete
  20. "Det handlade om Kroatiens ursprungliga utbrytning från Jugoslavien, som jag antar att morenisterna tolkade som ett slags anti-stalinistisk revolution (plus nationellt självbestämmande'.

    Inte anti-stalinistisk revolution - men däremot nationellt självbestämmande. Men det var också SP:s tidning Internationalens första reaktion på Kroatiens utbrytning - men bara några veckor senare ändrade det sig. Jag stödde också Kroatiens utbrytning - med samma argument.

    ReplyDelete
  21. PTS var en utbrytning från MAS, ca 1988. Den bestod till större delen av intellektuella, medan MAS inte hade den karaktären. På en tågresa i början av 1989 "avslöjar" BA plötsligt för mig att PTS är en nästan renodlat homosexuell organisation. Å andra sidan hade han på samma dramatiska sätt 1985 "avslöjat" att fraktionen runt RH i Socialsitiska Förbundet var homosexuell. BA var homofoob, och hade en teori om att homosexualitet berodde på den "rastlösa ensamheten" under kapitalismen. När jag drog upp exempel på egalitära stammar i Amerika där homosexualitet var vanligt svarade han undvikande.

    ReplyDelete
  22. Det står på Wiki att Petronis grupp i USA, IWP, blev uteslutna ur LIT just 1988, så han kanske faktiskt stödde PTS under en period? Det framgår förresten av Left Partys hemsida att Petroni och Perez är samma person, så jag har inte avslöjat några partihemligheter.

    ReplyDelete
  23. "Det står på Wiki att Petronis grupp i USA, IWP, blev uteslutna ur LIT just 1988". OK, det visste jag inte. Homosexuell var han i vilket fall som helst inte, så påståendet om den homosexuella PTS-fraktionen var kanske en av BA:s spökfantasier.

    ReplyDelete
  24. Enligt AG hade BA sett interna LIT-dokument som hävdade att fraktionen var homosexuell. Fast jag vet ju inte om BA talade sanning.

    ReplyDelete
  25. Interna LIT-dokument behöver ju heller inte vara helt sanningsenliga.

    ReplyDelete
  26. Nej, precis. AG menade att BA alltså inte ljög utan helt enkelt förde vidare vad LIT hävdat internt.

    Har förresten läst Left Partys (den nya Petroni-gruppens) artikel soom jag länkade till i en tidigare kommentar. Den handlar om klimatkrisen och kan kanske vara av ett visst intresse...

    Här kommer länken igen:

    https://leftparty.net/?p=719&lang=en

    Vet ännu inte om jag tänker (eller ens vill) skriva ett blogginlägg om saken.

    ReplyDelete
  27. Har även läst mer på Internationalist Groups sajt. De verkar vara lika hopplösa sekterister och stalinofiler som Spartacist League, ett slags Spartacist League minus Robertsons alla färgstarka invektiv, vilket ironiskt nog gör dem tråkigare...

    ReplyDelete