Sunday, July 16, 2023

Show respecc

 


Sunni Muzzlims must show respecc to Zuljanah, sacred horse of Imam Husayn!  

10 comments:

  1. Upprörarande! Sverige måste ingripa mot denna flagranta sunnofobi. Ingen ska behöva tvingas till religiösa ritualer som strider mot den egna övertygelsen.
    Vi kanske har någon Hamilton-tyo som kan ta itu med det här brutalt men diskret

    ReplyDelete
  2. I och för sig, kravellerna i Irak var ju organiserade av shia...

    ReplyDelete
  3. Uppfattade det som att någon sunniminoritet tvingades delta i shia-ritual.
    Annars fick jag lite purushameda-vibbar av klippet.

    ReplyDelete
  4. Zuljanah var tydligen Imam Husayns häst, hästen han red på under slaget vid Karbala, där Husayn led martyrdöden. När shia-muslimerna åminner denna händelse (dagen kallas Ashura) visar man upp en häst man kallar Zuljanah. Tydligen är den dresserad till att spela död också! Uppfattar dock inte som att den offras på riktigt.

    Jag kollade nyligen på ett polemiskt sunni-klipp där en teologiskt skolad sunni faktiskt anklagar shia för att dyrka hästen och dessutom använda den som ett orakel! Har ingen aning om detta är sant eller inte. Låter som en skröna. Men en annan sunni i samma klipp (som var ex-shia) påstod sig ha sett det med egna ögon.

    Eftersom sunni och shia ofta hjärtlöst avskyr varandra, slog det mig att man kan illustrera det absurda i hädelseparagrafer genom att kräva att sunniter ska "visa respekt" för hästen...

    Att sätta en människa istället för Gud torde vara den värsta synden inom islam, fast att göra det med en häst torde vara snäppet värre!

    ReplyDelete
  5. Insåg just att man säger "sunnit" på svenska, plural "sunniter", fast vad kallar man shia-islams anhängare? Shiit och shiiter låter konstigt. Har dock hört det. Men hur stavas det? Irrelevant nördfråga i ett kommentarsfält, men ändå...

    ReplyDelete
  6. Har läst vidare om hästen. Får man tro Wiki, är det en tradition som bara förekommer i "Sydasien", antagligen Indien och Pakistan. De sunniter jag nämnde ovan jämförde den faktiskt med hinduismen, och en av dem talade med en distinkt indisk brytning...

    ReplyDelete
  7. Jo., hästen såg mycket välmående ut och i kombination med utstyrelsen såg han ut som en kunglighet. I purashameda sägs att hästen ska vara den bästa av hingstar och behandlas som en kung. Ända tills det att ritualen når sitt klimax, då han stryps till döds.
    Fast det är väl rätt typiskt kungligheter att ha älskarinnor och bli lönnmördade.

    ReplyDelete
  8. OT:
    Nu briljerar klimataktivisterna 8gen med sin slaostick-humor.
    https://twitter.com/OliLondonTV/status/1681697576574124034?t=7MoLOKqimDkrlLODY49RJA&s=19

    ReplyDelete