Monday, August 21, 2023

Ett handslag med Machiavelli

 


Ulf Kristersson fortsätter att skämma ut Sverige, regeringen och sig själv. Tror han verkligen att ett "handslag" med en machiavellisk Putin-kramande auktoritär islamist på något sätt "gäller"? LOL! Varför i helvete skulle det göra det?!

Det är ganska uppenbart vad det här handlar om. Erdogan är inte alls intresserad av de där amerikanska stridsflygplanen. Turkiet har redan NATO:s näst starkaste militär. De behöver inte de där maskinerna.

Nej, att Erdogan i över ett år blockerat Sveriges NATO-medlemskap beror på att han misstänker att Ukraina kommer att förlora kriget mot Ryssland. Eller också drar han ärendet i långbänk för att se hur det kommer att gå. Och så länge han blockerar Sverige (vilket gynnar Ryssland) kan han låna Putins öra. Det är *det* förhandlingskortet han inte vill mista. Alldeles särskilt inte i en post-USA-värld där Ryssland, Kina, Indien och kanske t.o.m. Iran är nya stormakter. (Att han godkände Finland beror på att han måste hålla NATO varma också.) 

Men om detta stämmer, bör Sverige inte göra några som helst eftergifter till Turkiet. Varken i PKK-frågan, Koran-frågan eller någon annan fråga. Vi bör helt enkelt kyligt vänta ut situationen. Bollen ligger hos USA. 

Eller gör den inte det?

Varför tvingar inte USA Turkiet att godkänna Sverige? Är de ovilliga? Eller rentav oförmögna? Men om USA inte kan hålla ordning i sin egen militärallians, vad är poängen med att ens ansluta sig till den? Anta att Sverige till slut godkänns som NATO-medlem och Ryssland attackerar. Vad har vi för garantier för att Turkiet kommer att hjälpa oss? Givetvis inga alls. De kommer att stå vid sidan av, då också. Som de redan gör i Ukraina.

Och vad har vi för garantier för att *USA* hjälper oss i händelse av krig med Ryssland, om de inte ens är starka nog att upprätthålla enheten inom Atlantpakten idag? Formella allianser är starkare än handslag, men de är knappast absoluta. Och år 2025 kanske USA:s president heter Donald J Trump...

Kanske behöver Sverige en verkligt ny säkerhetspolitisk doktrin. Inte "vi låtsas vara neutrala, men hoppas att USA kommer att hjälpa oss ändå om Sovjet anfaller, om bara Palme kan hålla käften". Och inte heller "vi är med i NATO, vad bra, då gäller ju automatiskt artikel 5, och den där Palme är ju död". Utan något i stil med att vi förväntar oss angrepp, men inte automatiskt räknar med hjälp från utomstående. Försvarsanslag och uppoffringar anpassas utifrån detta. 

Den kursförändringen (och insikten) kanske kommer att bli den radikalaste hittills...

Okej, nu kan ni gå tillbaka till att diskutera Linda Skugges hårdporr!

Sverige måste kontrollera sina gator  

2 comments:

  1. "Sverige bör kontrollera sina gator". Det finns en lång lista på anti-turkiska åtgärder vi bör hålla i reserv och utlösa vid behov. Turkiska politiska partier får inte bedriva valkampanjer i Sverige. "Svenska" politiska partier (läs Nyans) får inte bedriva valkampanj i Turkiet. Ingen turkisk finansiering av moskéer eller kulturföreningar. Vi förbjuder Nyans. Turister uppmanas att välja andra destinationer. Inget mer bistånd, och så vidare.

    ReplyDelete