Monday, January 31, 2022

Demokratins död

Glad demokrat. Snart död?

Intressant undersökning. Observera att t.ex. Kanada och Australien anses vara mindre demokratiska än Sverige. Beror det på COVID-restriktionerna? 

Enligt DN:s artikel kommer det största hotet mot demokratin idag från valda ledare som stegvis "autokratiserar" landet. Kanske det, men det verkar som att DN "glömmer bort" ett annat hot: att demokratin inskränks av de liberala demokraterna själva. 

De facto undantagstillstånd under pandemin är ett exempel, ett annat är systematiska försök att censurera sociala medier (varför är inte det "ett angrepp på medierna"?), "cancel culture", informella stormtrupper av BLM-Antifa-typ på gatorna, och odlandet av ett allmänt politiskt klimat där yttrandefriheten eller parlamentarismen inte längre ses som självklar. "Hur kan man ställa till med regeringskris mitt under en pandemi", "vi tar ner allt som är i gråzonen", "folk har rätt att få sann information" (regeringen avgör förstås vad som är sant), etc. 

Lika farligt som Xi och Putte? Nej, knappast. Åtminstone inte ännu. Men tendensen är väldigt, väldigt tydlig...  

Endast 14% av mänskligheten lever i en fungerande parlamentarisk demokrati

5 comments:

  1. Varför är Bolivia en diktatur enligt kartan? Lite absurt...

    Dock intressant att Rwanda är inritat som en diktatur eller nästan-diktatur. I propagandan brukar Rwanda annars framställas som något slags avancerad anti-rasistisk demokrati med fri sjukvård och dito internet. Eftersom de är våra skitstövlar, givetvis.

    Även Etiopien har detroniserats, ser jag.

    Notera att Afghanistan är en diktatur också. Visst, det är ingen demokrati, men observera att en stor del av folket i Afghanistan antagligen stödjer, eller åtminstone tolererar, talibanerna!

    ReplyDelete
  2. Var det här som ondskan uppstod? https://kiremaj70.blogspot.com/2022/02/ingen-djurratt-i-gobekli-tepe.html

    ReplyDelete
  3. Lite synd i så fall, eftersom Göbekli Tepe blivit vederbörligen hyllat i den alternativa miljön som bevis på Atlantis. Å andra sidan straffades ju Atlantis av gudarna, en liten detalj som många glömmer bort...

    ReplyDelete
  4. Har sett den nu. Rätt så intressant, men (såklart) mycket spekulationer. Jag antar att du noterade deras koppling mellan Göbekli Tepe och Catalhüyük...

    ReplyDelete
  5. Jo, visst. Och nån koppling finns det väl, eftersom det är två av de allra äldsta exemplen på byggandet av imponerande kulturella centra och de dessutom finns så pass nära varandra. Men om kopplingen motsvarar filmens beskrivning är ju en annan sak.

    ReplyDelete