Thursday, January 21, 2021

Veckans Strasser

Den här bloggens populäraste inslag är tillbaka...

Jag lovade ju att inte längre kommentera dagspolitik, men jag kan inte låta bli att länka till den här artikeln. Den har dessutom en mer principiell betydelse.

Hur Europas högerextremister lärde sig att älska EU

4 comments:

  1. Jo, jag har sett den (och lagt ut den på Facebook). Den var intressant, och får en att fund4ra över hur "vänster" och "höger" definieras i politiken. Under större delen av 1900-taler definierades vänster och höger i politiken framförallt utifrån den ekonomiska politiken. Men i Sverige tycks ibland synen på invandringen vara mer central - jag har sett en massa internetforum där invandringsmotståndare rutinmässigt kallar "Annie Lööf" för vänster pga hennes åsikter i frågan.

    Det påminner om Israel, där begreppen vänster och höger i politiken framförallt används utifrån synen på palestinierna och inte utifrån synen på ekonomisk politik.

    ReplyDelete
  2. Ja, det stämmer. Handlar "vänster" om frånvaro av hierarkier, plus en "kollektivistisk" ekonomisk politik? Men då blir ju realsocialismen "höger".

    Eller handlar det om klassbas? Då blir stalinismen "vänster" innan den tar makten, men "höger" senare?!

    Och hur är det med grupper som är arbetarförankrade men har en "reaktionär" politik?

    Och hur är det med miljöfrågan?

    ReplyDelete
  3. Man skulle förstås kunna konstruera en fiffig definition, men den riskerar att bli stipulativ och helt enkelt säga "det jag gillar är vänster".

    Rent empiriskt finns det ju vissa sociala och politiska miljöer som traditionellt anses vara "vänster" eller "höger", men sedan kopplingen till arbetarrörelsen försvunnit, verkar dessa miljöer kunna inta vilka konstiga ståndpunkter som helst.

    Deep Green Resistance, trans-rörelsen men även radikalfeminister blir "vänster"...

    Och på högerkanten finns det en massa stollar också.

    ReplyDelete
  4. Om man är för att mycket stora delar av ekonomin är offentligt ägd är man väl "vänster" liksom om man är för att inkomst- och förmögenhetsskillnader ska vara så små som möjligt. Det kan ju leda till olika resultat. Enligt det första är stalinister för det mesta vänster, enligt det andra är de mycket ofta höger, i alla fall i de länder där de får makten.

    ReplyDelete