Wednesday, July 13, 2022

Swastiska Pride?

 


16 comments:

  1. Skulle kunna ha varit en poäng om Ernst Röhm hade vunnit maktkampen mot Hitler 1934, men nu finns det ingen poäng alls.

    ReplyDelete
  2. Ett bra exempel på ett "meme". Lite lustigt ändå att man kan göra ett hakkors av några LGBTQ-flaggor...

    ReplyDelete
  3. Lite OT. Du har säkert sett bilden på galaxerna som är 13 miljarder år gamla. Underligt nog har mormonerna på Twitter startat en kampanj för att promotera Joseph Smith och mormonkyrkan, just med anledning av dessa bilder, som de på något sätt tycker "bevisar Gud" (eller gudarna?). Kampanjen "trendade" tillfälligt på Twitter igår kväll amerikansk tid, mitt i natten svensk tid, men verkar nu ha tappat i popularitet.

    ReplyDelete
  4. Fyra bögar är fler än en nazist men bögar kan också vara nazister.

    ReplyDelete
  5. Rena idioter i så fall med tanke på att den nazistiska ledningen satte i alla fall tusentals homosexuella i koncentrationsläger, som många av dem inte kom levande ifrån.

    ReplyDelete
  6. Engelska Wikipedia om de tyska nazisternas förföljelse av homosexuella. https://en.wikipedia.org/wiki/Persecution_of_homosexuals_in_Nazi_Germany

    ReplyDelete
  7. Ja ja, men det är inget motsägelsefullt i sig med en raschauvunistisk ideologi som tollererar eller rent av uppmuntrar till bögeri.
    Sen var bögandet snarare en ursäkt för att ta itu med Röhms mycket manstarka och rutinerade gatustridskårer. Dessa var svårstyrda och hade ofta en syn på fördelningspolitik som inte alls uppskattades av tyska storkapitalister. Och det var dessa som skulle finansiera den militära uppbyggnaden.

    ReplyDelete
  8. Här en för diskussionen passande låt av de "neorhömska" akterseglarna Death in June:
    https://youtu.be/It2CXXKRBgk
    Mycket stämningsfull och subtil homoerotik. Inga PRIDE-vulgariteter.

    ReplyDelete
  9. Det konstiga är att NSDAP hade en mycket hård anti-homosexuell retorik redan 1928, trots att Röhm tillhörde detta partis ledning. Han måste ha setts som så viktig att han ändå fick vara kvar.

    Många visste om att han var homosexuell och kommunistisk press hade artiklar om saken, med rubriker som "Det tredje könet väntar på det tredje riket". ("Tredje könet" var då en ofta använd term om homosexuella. ) Poängen med detta var att ge en skräckbild av en homosexuell konspiration som använde sig av nazistpartiet för att skapa en homosexuell kultur efter dessa tagit makten.

    Dessa förutsägelser blev förstås aldrig verklighet. Istället blev det tvärtom.

    ReplyDelete
  10. Ha ha. "Tredje könet väntar på tredje riket". Den var bra.
    Jag har försökt få tag i en bok som heter "Pink swastika" som grundligt ska gå igenom homosexuellas roll i tredje riket.
    Författarens tes är att Hitler var mycket fientlig mot Homosexuella men att det på den tiden var vanligare med "övermanliga" homosexuella och att dessa redan var organiserade i diverse männerbund och var duktiga slagskämpar. Detta i så stor omfattning att de behövde engageras för nazismen initialt för att man skulle kunna kontrollera den offentliga stadsmiljön gentemot diverse vänstergrupper som också var kompetenta på gatustrid..
    Verkar dock vara en svår bok att få tag i om man vill bojkotta Amazon.

    ReplyDelete
  11. I vilket fall tycks ju tredje riket ha utfallit till homosexuellas fördel på lång sikt. Tollerans för alla möjliga och omöjliga sexualiteter är närmast ett krav för dagens antifacister och vi har diverse statligt sponsrade tillställningar för att främja dylikt.
    Vore jag mer foliehattig hade jag kanske sett detta som resultatet av en lyckad bögkonspiration i tredje riket.

    ReplyDelete
  12. /Sorry jag skulle se om det gick att kommentera icke-anonymt första gången. Tidlösa kan ju radera förra kommentaren om hen vill./

    "I vilket fall tycks ju tredje riket ha utfallit till homosexuellas fördel på lång sikt."

    Att inställningen är mer positiv mot homosexuella idag än låt oss säga 1930 är väl knappast ens en indirekt effekt av Tredje Riket. Redan från ca 1880 och framåt utvecklades det en större tolerans och öppenhet mot allt möjligt som har med sexualitet att göra. Detta fick nån sorts avbräck med nazismen och andra auktoritära strömning. Nazism, fascism, stalinism.

    I det tidiga Sovjetunionen avkriminaliserades homosexualitet, men förbjöds igen i Stalins Sovjet 1934. För att nu bara ta ett exempel.

    Och under stalinismens trettiotal utvecklade det förresten teorier i Sovjet om att fascismens grund var homosexualitet och om man kunde utrota homosexualiteten skulle fascismen automatiskt försvinna.

    Jag tror att en mer tolerant syn på homosexualitet var en del av "modernitetens" tidsanda och skulle kommit med eller utan nazismen.

    ReplyDelete
  13. Så sent som 1928 försvarade det tyska kommunistpartiet homosexuellas rättigheter. I en rundfråga detta år från ett institut för sexualvetenskap (som leddes av Magnus Hirchfeld) fick de politiska partierna frågan om hur de såg på homosexualitet.

    Då svarade kommunistpartiet att de såg det som en principfråga att försvara homosexuellas rättigheter medan nazistpartiet svarade att homosexualiteten var ett hot mot det tyska folkets överlevnad och borde vara förbjudet. (Märkligt, med tanke på Ernst Röhm).

    Men bara några år senare svängde kommunistpartiet, och det var nog orsaken till den fyndiga ordvitsen runt tredje riket och tredje könet. Man anpassade sig till linjen i Sovjet.

    Erik R

    ReplyDelete
  14. Kan hålla med om det där med större tolerans som ett utslag av modernitet mer än något annat.
    Dock, tredje riket används mycket i hela västvärlden som ett spöke att hota folk med som inte är med på den senaste uppdaterade listan över vad man ska tycka.
    "Jasså, du vill inte att bögar ska få adoptera? Fascist! Va! Tycker du vi har för mycket invandring också? Jäkla nazist!"
    Ungefär så låter det ofta från etablissemanget. Samma etablissemang som helst vill att man inte pratar om att Azov är nazister. Innan Ukrainakriget pratades det dock mycket i svensk media om att svenskar som gick med i Azov var lika problematiskt som svenska medborgare som gick med i IS.

    ReplyDelete