Sunday, July 17, 2022

Muslimer och sodomiter

Lot flyr Sodom.
Persisk illustration från 1500-talet.

Jonas Gardell sätter fingret på en öm punkt i denna debattartikel i Expressen: muslimerna, som inkluderats i den vänsterliberala alliansen, är i allmänhet motståndare till HBTQ-grupperna (och rimligtvis även till feminismen, men krönikan handlar inte om det). Den traditionella tolkningen av islam är helt enkelt homofobisk. Trots detta får muslimska trossamfund miljonbidrag från svenska staten. Tydligen valde den socialdemokratiska Broderskapsrörelsen att undanta muslimska medlemmar från kravet på att vara HBTQ-inkluderande! (Broderskaparna var ursprungligen en organisation för kristna socialdemokrater, men har tydligen "breddat" på senare år.) 

Jag har länge undrat hur, när och om alliansen mellan feminister och gayaktivister å ena sidan och fundamentalistiska muslimer å den andra kommer att spricka. Varför kräver inte gayrörelsen att muslimerna måste bli pro-gay? Eller pro-trans? (Åtminstone iransk shia-islam är faktiskt "pro-trans" på sitt eget särpräglade sätt, men just för att man är anti-gay!) Åtminstone indirekt kräver Gardell att svenska staten ska tvinga de muslimska moskéerna att bli mer vänligt inställda till regnbågen. Han vill nämligen ha en svensk imamutbildning. Uppenbarligen ska imamerna alltså uppfostras till svenska vänsterliberaler...

Problemet är förstås att kraven är utopiska. Hur stor är chansen att islam globalt sett ändrar sin traditionella syn på HBTQ? Hur stor är chansen i Sverige? Är det realistiskt att t.ex. somalier skulle acceptera vänsterliberala imamer som predikar feminism, inkludering av homosexuella, och 57 genus? Jag antar att de även måste predika mot kvinnlig omskärelse!

Gardell påpekar att alla religioner utvecklas och förändras. Förvisso, men de flesta religioner har ju inte blivit gayvänliga. Liberala protestanter är det. Konservativa protestanter, ortodoxa och katoliker är det inte. Gissa vem som utgör majoriteten? Gayrörelsen kanske har förändrat Anglican Communion i västvärlden (men knappast i t.ex. Afrika), men den kommer aldrig att förändra Vatikanen. Att islam skulle förändras i vänsterliberal riktning är ännu mindre troligt. Då måste de muslimska länderna genomgå en utveckling som liknar den i västvärlden sedan circa 1968. Vilket med extremt stor sannolikhet aldrig kommer att ske.  

Gardell har sett igenom ett av vänsterliberalismens problem (att muslimer får fribrev från stora delar av dess ortodoxi), men han har inte sett igenom dess utopiska messianism, övertygelsen om att det bor en liten nysvensk vänsterliberal inuti varje människa, som kommer fram bara man använder rätt rationella argument (och spelar lite med statsbidragen). Trots detta skulle jag inte alls bli förvånad om Gardells artikel kommer att uppfattas som kontroversiell inom stora delar av "vänstern", eftersom den talar öppet om islams homofobi och föreslår statlig social ingenjörskonst (d.v.s. förtäckta tvångsåtgärder) för att komma till rätta med saken. 

Det skulle förstås vara intressant att höra *muslimernas* reaktion...

5 comments:

  1. https://www.expressen.se/kultur/jonas-gardell/var-varld-ar-en--varld-att-forsvara/

    Är västvärlden (och Sverige) bara värda att försvara mot storryska imperiesträvanden om västvärlden (och Sverige) är vänsterliberalt?

    ReplyDelete
  2. Jag tror att många gamla "revolutionärer" resonerar precis så där. Att försvara det gamla Sverige mot tsaren eller Stalin? Nej. Att försvara "könsneutrala toaletter" mot Puttefnask? Ja. Då ska man t.o.m. öppet ansluta sig till NATO! Geezus.

    ReplyDelete
  3. Hade jag varit trotskist eller något sådant hade jag skrivit elakt om "reformismens inneboende logik".

    ReplyDelete
  4. Man får något slags ofrivilliga sympatier för typ IKS...

    ReplyDelete
  5. Mer islam och och bögeri åt folket. Och feminsm och mångkultur och all världens etniciteter i samma land. Det blir bra det här.

    ReplyDelete