Thursday, September 23, 2021

Biktens sakrament


OK, jag erkänner.

Jag kommer nog inte att kunna läsa ut "Den Hemliga Läran". Gav upp efter kanske 300 sidor ("del 1, bok 1"). Ska se om jag åtminstone klarar av att läsa "Svenska Kyrkans Bekännelseskrifter", som är mitt nya mastodontprojekt. Förmodligen inte det heller. Slutade läsa Plutarchos sedan redaktören i fotnoterna påstått att Anubis är en hare och Memfis låg i övre Egypten... 

6 comments:

  1. Får man ta emot Herrens nattvard i Liberala Katolska Kyrkan om man misslyckats med att läsa "Den Hemliga Läran"?

    ReplyDelete
  2. Är jag den ende som tycker att "filippister" och "gnesiolutheraner" låter som två av kapten Haddocks förolämpningar?

    ReplyDelete
  3. OT. (Ja, jag är OT på mina egna trådar.)

    I amerikansk cyberspace verkar en mängd andliga alternativare påstå att något stort har inträffat i den kosmiska energin. Jag tror att det var nu i tisdags. Eller kanske förra veckan?

    Jaha, och vad är det då? Jo, det har hänt något *positivt* som förjagat demonerna, de mörka energierna, eller whatever.

    Ahem, wut???

    Nyhedningarna och ny-ny-ockultisterna verkar iofs vara trevliga, men det här är ungefär samma personer som trodde att Trump skulle vinna presidentvalet 2020 p.g.a. diverse konstiga omen, och så blev det ju inte riktigt...

    Är de desperata?

    Själv fick jag något slags konstigt moment av "klarhet" för några veckor sedan, men det skulle ju kunna bero på vädret. Föredrar nämligen något kyligare höstväder, särskilt om himmelen är klar.

    Men klarhet är ju inte detsamma som att allt ska bli frieden und fråjden...

    ReplyDelete
  4. Nyhedningarna (i bred mening) var ju splittrade i två falanger 2020, den ena försökte hexxa Trump, den andra stödde honom.

    Det fanns sådana som gjorde helvilda förutsägelser baserade på märkliga omen. Typ att Trump skulle få alla (!) elektorsröster, eller något sådant.

    Jag påpekade att man lika gärna kunde förutspå en seger för Biden på samma sätt. Vid ett av hans "valmöten" (utan deltagare) sågs en amerikansk örn cirkla omkring i luften ovanför mötet, d.v.s. nästan ovanför Bidens huvud. En romersk augur hade dragit sina slutsatser!

    En nyhedning sade åt mig att örnen kanske gillade kadaver?

    Jag vet inte om glassbilarna uppförde sig konstigt 2020 eller 2021, jag tänkte på "debaclet" i Kabul, can anyone fill me in?

    ReplyDelete
  5. "Får man ta emot Herrens nattvard i Liberala Katolska Kyrkan om man misslyckats med att läsa "Den Hemliga Läran"?"

    LKK i Stockholm är ju inte längre teosofer, de verkar snarare ligga nära ortodoxa kyrkan. Den biskop de hade som väl var den återstående länken till teosofin dog för något år sedan.

    Den mest aktive och ledande i LKK/Stockholm är ju dessutom en ettrig antisocialist.

    Så det är nog inget problem att inte ha läst Den Hemliga läran.Möjligen skulle det kunna vara en fördel att inte ha läst Marx Kapitalet.

    ReplyDelete
  6. "Jag kommer nog inte att kunna läsa ut "Den Hemliga Läran". Gav upp efter kanske 300 sidor ("del 1, bok 1")"

    Jag har faktiskt läst hela. Andra gången jag försökte, dvs årsskiftet 2010/2011.

    Men boken är inte så där lätt att förstå. Jag har alltid tyckt att det var konstigt att Annie Besant blev teosof efter att ha läst den.

    ReplyDelete