Tuesday, February 9, 2021

Yttrandefriheten är helig...i Ryssland. I Sverige? Not so much



Sveriges Radio attackerar en grupp forskare och akademiker som kritiserar Sveriges coronastrategi och lobbar andra länder i syfte att få dem att stoppa svenska medborgare från att resa dit.

Jag råkar anse att den här gruppen är absurd, men det verkligt absurda är väl ändå Sveriges Radios närmast "sovjetiska" reaktion. Så vitt jag vet har gruppen inte brutit mot några lagar... 

Det är onekligen lite ironiskt att Sverige (som har en internationellt sett väldigt "mjuk" coronastrategi) jagar anhängare av auktoritära tvångsåtgärder med blåslampa. 

Eller kanske inte så ironiskt. Oron för att "utländska påverkansoperationer" kan påverka "Sverige-bilden" handlade ursprungligen om Sveriges låt-gå-inställning under migrantkrisen. Och då attackerade etablissemanget även personer som bedrev inhemsk opinionsbildning mot regeringens linje.

Det är givetvis där skon klämmer. För ögonblicket handlar allt om corona, därav SR:s mellanspel om just corona och farliga Facebookgrupper. Nästa år (valår) kommer invandringsfrågan tillbaka igen, var så säkra. 

Och förr eller senare kommer det att bli förbjudet att kritisera annat också. En eventuell hemlig Facebookgrupp som attackerar marknadshyror, kanske? Den hotar ju "enheten", "stabiliteten" och går säkert Putins ärenden! 

Ännu ett exempel på "illiberal liberalism". Globo-liberalernas svar på krisen är ökad censur. 

You have been warned. 

"Dold Facebookgrupp försöker påverka svenska intressen utomlands"




13 comments:

  1. "Dold Facebookgrupp försöker påverka ryska intressen utomlands"

    ReplyDelete
  2. "Det är en sak att försöka påverka Rysslands politik och bilda opinion, det är en annan sak att försöka påverka ryska intressen utomlands, vilket kan drabba ryska medborgare. Där går gruppen över en gräns"

    ReplyDelete
  3. Så låter artikeln om mam byter ut "svenska" mot "ryska".

    Vad anser SR att man ska göra? Giftmörda gruppens medlemmar? Eller nöjer de sig med att Facebook stänger av dem?

    ReplyDelete
  4. Jag hoppas verkligen att SR får *mycket* skit för detta!

    ReplyDelete
  5. Ska bli intressant att höra Wolodarskis reaktion. Han vill nämligen också ha en hårdare linje mot corona. Är han beredd att försvara Facebookgruppen? Eller kommer han att hålla käften, väl medveten om att tvångsåtgärderna normalt sett riktas mot kritiker av invandringspolitiken?

    ReplyDelete
  6. Off topic. Intressant video.

    https://www.youtube.com/watch?v=Ksp4kRn7lGk

    Av döma av titeln på YouTube och de första minuterna av programmet kan man tro att det är ett program av "Men Bibeln hade rätt"-typ. Men det är det inte. Exempelvis argumenterar det på ett effektivt sätt för att vare sig Abrahams resa från Mesopotamien till Kanaan, eller uttåget ur Egypten, har ägt rum. Den förkastar också Josuabokens beskrivning av ett blixtkrig utan ansluter sig till åsikten att den så kallade invasionen var en social revolution. "Israel" bestod av upproriska kananéer.

    Å andra sidan hävdar de i motsats till många forskare idag att Bibelns beskrivning av David och Salomo som relativt sett mäktiga kungar stämmer.

    Dessutom verkar de anse att monoteismen kom tidigt. De verkar inte skilja mellan henoteism (att endast dyrka en gud, men tro att andra existerar) och monoteism (att endast tro att en gud existerar).

    Idag verkar många forskare anse att övergången till ren monoteism först kom i och med kontakten med den persiska zoroastrismen efter att perserna hade erövrat Babylonien. En ståndpunkt som inte nämns i programmet.

    ReplyDelete
  7. Ja, eller ännu senare, eftersom många judar trodde på mäktiga himlaväsen mellan Gud och människorna fram till framväxten av en rabbinsk eller talmudisk judendom på 100-talet. Och kabbalisterna verkar aldrig ha blivit riktigt rent monoteistiska i praktiken...

    ReplyDelete
  8. Ska kolla på dokumentären när jag får tid över.

    ReplyDelete
  9. M:c Carthyistisk vänster med svårartad ryssnoja. Vem hade kunnnat förutsäga något sådant på 80-talet?

    ReplyDelete
  10. SKP hade ju "ryssnoja" , men de var samtidigt mot etablissemanget och förespråkade så vitt jag vet aldrig censur. Fast dagens "vänster" tillhör ju själva etablissemanget...

    ReplyDelete
  11. I och för sig. Annars kan man tro att somliga tagit min högst oseriösa och blygsamma blogg på allvar. Den stoltserar numera med ett inlägg. Redovisar här mina påverkansoperationer i vardagen under handledning av GRU.
    Min handledare från GRU sa att jag fick blogga för ingen kommer ändå att tro mig. Vet inte om jag kan ta det som en komplimang

    ReplyDelete
  12. Mycket intressant afrågestllningar: Var är det svrast att vara dissident och hur pass PK är många av de dissidenter som omhiuldas i väst? Inte alls tycks det.

    https://www.unz.com/ghood/would-a-russian-dissident-do-better-in-the-free-world/

    ReplyDelete
  13. Jag har sett uppgifter om Navalnys brokiga bakgrund tidigare. Det för tankarna till 90-talet, när västsidan fotfarande använde högernationalister i t ex Kroatien för att flytta fram positionerna. Jag trodde den taktiken var stendöd efter "Majdan" i Ukraina, but here we go again?

    ReplyDelete