Sunday, November 29, 2020

Kuppförsöket i USA



Visste ni att ett kuppförsök inträffade i USA för fyra år sedan?

Ja, faktiskt. Efter valet 2016 försökte *demokraterna* de facto ogiltigförklara valet genom att uppmana elektorerna att rösta på Hillary Clinton även i delstater där Trump vunnit. Orsaken? Något med att Ryssland hackat valet. Clintons kampanjchef John Podesta ville att alla elektorer skulle få en "security briefing" om Trumps påstådda Ryssland-kontakter. Och sedan kom fyra långa år av ständiga försök från demokraternas sida att delegitimisera valet och avlägsna Trump genom riksrättsförfarande.

Om ni mot förmodan inte minns detta (ni kanske får er världsbild från DN och Aftonbladet) så kommer här en liten påminnelse (på engelska). Det rör sig om två artiklar av Michael Tracey från 2016.

Tracey har även en nyskriven artikel i ämnet från 2020. 

Observera att Trumps "kuppförsök", som i hysteriska ordalag fördöms av DN och andra, nästan till punkt och pricka liknar demokraternas agerande för fyra år sedan. Valet måste underkännas p g a valfusk. Nya republikanska elektorer måste tillsättas istället för demokraternas. Och datorerna var hackade av främmande makt (Venezuela). Om detta är en fascistisk eller bonapartistisk kupp, varför var inte demokraternas försök att stjäla valet 2016 också en kupp?

Och nej, ni kan inte svara "för att Clinton fick fler röster totalt sett". *Det är inte så USA väljer president*. Dessutom hade demokraterna agerat på exakt samma sätt även om Trump vunnit "the popular vote". Då hade *det* blivit "beviset" för att ryssarna hackat valmaskinerna...

Is Trump Hitler? Probably not

"Norms" and the Electoral College coup

The most predictable election fraud backlash ever


12 comments:

  1. Varken Trump eller demokraterna har brutit mot konstitutionen *om* valfusk inte förekommit.

    Båda försöker tänja på den så mycket det bara går.

    Och bådas tänjande uttrycker samma sak: det koncensus som tidigare fanns mellan demokrater och republikaner har brutit samman.

    Vilket i sin tur avspeglar allt större motsättningar i det amerikanska samhället.

    Trump är inte en större "splittrare" än demokraterna. Båda avspeglar en stark splittring i det amerikanska samhället i stort.

    Ingen av dem är "bonapartist" - ännu. I framtiden kan båda sidor frambringa en bonapartist. Eller någon annan form av auktoritärt styre.

    Det är situationen.

    ReplyDelete
  2. Det är lite ironiskt att många demokrater kräver (eller krävde 2016-20) att elektorskollegiet ska avskaffas till förmån för direktval av president. Poängen med elektorskollegiet är nämligen att stoppa sådana som Trump! Alltså bullriga populister som hotar stabiliteten. Men okej, detta misslyckades år 2016. Men på vilket sätt är direktval bättre? Det är som *gjort* för en kandidat som Trump, som opportunistiskt säger precis vad folk vill höra. En elitkandidat som Hillary Clinton eller en dement gubbe som Biden hade varit *chanslösa* i ett direktval. En apparatchik kan aldrig slå en populist i ett direktval om väljarna är jäkligt missnöjda. Såvida inte apparaten valfuskar som grisar.

    Kanske är *det* hemligheten bakom kravet...

    ReplyDelete
  3. Botemedlet mot Trumps påstådda diktaturfasoner skulle alltså vara att göra den mäktiga presidentposten direktvald - alltså göra den ännu mer bonapartistisk! Särskilt om den säkras genom "ballot harvesting" från passiv röstboskap.

    Det verkar finnas auktoritära impulser på båda sidor om det politiska skranket i USA...

    ReplyDelete
  4. Det vore en perfekt hämnd om Trump tvingades avgå och sedan i fyra års tid systematiskt delegitimerade valet genom att anklaga Kina för att ha hackat rösträkningen...

    LOL.

    Det vore ännu roligare om Biden ställs inför riksrätt för Hunter Bidens skumraskaffärer i Ukraina!

    What goes around, comes around.

    ReplyDelete
  5. Joe Bidens son Hunter har tagit emot miljoner frän ryska oligarker, han har suttit i styrelsen för ett korrumperat ukrainskt företag, och gjort affärer med kineserna. Han är dessutom knarkare och många misstänker att han kan vara pedofil. Kort sagt, främmande makt skulle kunna utpressa Joe Biden via sonen. Det måste ju finnas en mängd skumrask vi inte känner till, men som t ex Kina och Ukraina är medvetna om. Kanske även Ryssland.

    Vad lustigt.

    Detta är ju *precis* vad demokraterna (t ex galningen Rachel Maddow) i fyra års tid anklagade Trump för att vara. "He is compromised by the Russians, they have a tape with Trump in Moscow with prostitutes"

    Ibland undrar man om demokraternas anklagelser mot Trump är något slags projicering!

    ReplyDelete
  6. Jaså, ni känner inte till skandalerna kring Hunter Biden? Det beror på att de medvetet mörkades av amerikanska medier, och därmed också av svenska.

    För några dagar sedan intervjuade amerikanska medier däremot ett medium som kunde meddela att Joe Bidens hundar inte skulle ha något emot att få sällskap av en katt i Vita Huset!

    Det var ju trevligt att amerikanska medier på detta sätt visar sin stora objektivitet som den granskande tredje statsmakten...

    ReplyDelete
  7. Var är förresten den där fascistiska statskuppen som alla yrade om för bara en månad sedan? Ni vet, det där om att Trump skickade hemliga kodmeddelanden till sina högerextrema anhängare, att hans stormtrupper skulle mobilisera massivt och på själva valdagen hindra svarta från att gå och rösta i storstäderna, eller att hans milis försökt kidnappa Michigans guvernör?

    Vad hände med allt det?

    När kommer självkritiken?

    ReplyDelete
  8. Dagens vänster är som en autoimun sjukdom. Har man inga fascister att slåss mot så smetar man fasciststämpel på diverse folk ur arbetarklassen för att sedan gå till attack. Det här kan bara gå åt helvete om inte det autoimuna tillståndet hävs.

    ReplyDelete
  9. "*Det är inte så USA väljer president*" Nä, men det borde vara det. Det skulle dels vara mer demokratiskt, dels mycket enklare.

    ReplyDelete
  10. Jo, men bara om man vill att USA borde vara som femte franska republiken. En parlamentarisk demokrati hade varit att föredra...

    Å andra sidan...

    USA kanske *behöver* en stark direktvald president? Något av en De Gaulle?

    😉

    ReplyDelete
  11. Kan inte länka till mina egna inlägg, men kolla gärna upp "So it was the taxes, after all"...

    ReplyDelete