Monday, August 15, 2022

Veckans Strasser

 


Utmärkelsen "Veckans Strasser" går denna vecka till...mig själv. 

Efter att ha gjort diverse "valkompasser" har det nämligen visat sig att mina åsikter står närmast SAP och SD. Det parti jag står längst ifrån är Centerpartiet. 

Vilket väl inte var så oväntat.  

25 comments:

  1. Din politiska bana började alltså som syndikalist. Därefter några års medlemskap i en av de mindre trotskistiska smågrupperna, League for the Revolutionary Party, ledande medlen i Communist Organization for the Fourth International, ( http://lrp-cofi.org ). Efter det många år som allmänsocialist, då man eventuellt kunde misstänka att du röstade på Vänsterpartiet. Minns inte när din strasseritiska bana (urartning? avvikelse?) började, men det var väl för några år sedan.

    Så nu räder i ditt inre uppenbarligen en hmm... rödbrun röra? Eller (med tanke på SAP:s politik) brunskär röra...

    Eftersom jag ibland inte alls tycker att det är fel att vara elak kan jag inte låta bli att ställa en fråga. Skulle du överhuvudtaget kunna bo i Sverige om SD:s invandringspolitik skulle ha praktiserats för ett antal årtionden sedan?

    ReplyDelete
  2. Grattis! Verkar välförtjänt om än självutnämnt.

    ReplyDelete
  3. Förresten hade NMR behövt lite strasserism. Det skulle motverka kälkborgerliga "fyndigheter" som det här:
    https://nordfront.se/klimataktivister-cementerade-klassklyftorna

    ReplyDelete
  4. Erik,
    Svårt att säga. Kanske. Eller så hade jag varit Trump-anhängare i Kalifornien...

    ReplyDelete
  5. Anonyme Erik,
    Den kan dateras ganska exakt till sensommaren-hösten 2015.

    ReplyDelete
  6. Hugge,
    T.o.m. äkthitleriten Vera Oredsson är mot golfbanorna, verkar det som (i kommentarfältet).

    ReplyDelete
  7. Ja jag såg det. När fan blir gammal blir han strasserist.

    ReplyDelete
  8. Jag är allergisk mot extinction reb ellion men just det här var utmärkt gjort oavsett var man stå i klimatfrågan.
    Minns när det var inne bland anarkister och autonomt folk i Sverige att sätta potatis på golfbanor på nätterna.
    Sen har jag svårt för bajsattacker men lite kul var det när class war bombarderade engelska rävjägare med hundbajs. Engelska veganer kände sig utpekade och tog avstånd. - Håll käften,. Vi vet redan att bajs inte är veganskt kommenterade class war.

    Tror detta i sin tur inspirerade autonoma i Dresden att bekämpa gentrifieringen av staden på följande vis:: När man såg en yuppie i en dyr bil så gick någon snygg välklädd brud
    fram och knackade på rutan och slängde in en påse hundbajs i bilen eller i ansiktet på yuppien. Lite urartat kanske men man hör aldrig talas nuförtiden om utomparlamentarisk vänster som gör några som helst attacker mot överklassen.


    ReplyDelete
  9. Det närmaste var väl när någon aktionsgrupp ockuperade den där stranden i Täby som egentligen var kommunal.

    ReplyDelete
  10. "...några års medlemskap i en av de mindre trotskistiska smågrupperna, League for the Revolutionary Party..."

    Nej, jag skrev fel, så var det ju inte. Du var ju medlem i deras satellitorganisation i Sverige, Förbundet för ett revolutionärt parti. Deras moderorganisation i USA hade utvecklat en av de minst övertygade teorierna om på vilket sätt Sovjet var statskapitalistiskt, som jag någonsin stött på. Du drev ettrigt linjen i Sverige tillsammans med två andra medlemmar. Fler än tre blev ni ju aldrig och när du lämnat blev det bara två. Och när gruppens enda kvinnliga medlem lämnade blev det bara en.

    Om man bortser från politiken finns ju ändå något positivt att säga om Otto Strasser. Han visade prov på ett avsevärt mod när han utmanade Hitler. I likhet med Trotskij fick han sedan fly från land till land. Men i motsats till Trotskij slapp han att bli mördad (Gestapo/SS var tydligen internationellt sett inte lika effektiva som GPU).

    Han flydde först till Österrike, som sedan invaderades av Tyskland. Då stack han till Tjeckoslovakien, som sedan invaderades av Tyskland. Då flydde han till Frankrike, som sedan invaderades av Tyskland.

    Då fick han i hemlighet fly genom Spanien, som hade mycket goda relationer till Tyskland, och tveklöst skulle ha utlämnat honom till Hitler om han hade upptäckts. Men i Portugal styrde istället den västvänlige diktatorn Salazar, som lät Strasser resa vidare till Kanada.

    Det är en fängslande äventyrsberättelse, men det gör ju inte Strassers politik bättre. Strassers enda chans att få politisk makt i Tyskland hade förmodligen varit om Hitlers attack mot SA 1934 hade misslyckats. Om SA-ledarna hade förvarnats och satt ut beväpnade vakter vid alla aktuella platser, så kanske dessa rentav hade skjutit ihjäl Hitler, Himmler, Goebbels m.fl. Och sedan skulle de förmodligen dolt att Hitler varit med om attacken och mobiliserat kanske tre av fyra miljoner SA-medlemmar mot "förrädarna".

    Om SA sedan skulle ha lyckats få makten (vilket ändå inte låter så sannolikt, men vem vet) skulle de kanske uppmanat Otto Strasser att komma tillbaka, och han och hans bror Gregor skulle kanske fått varsin post i ett SA-styrt Tyskland.

    Det skulle ha blivit en brutal regim, som definitivt skulle fortsatt att förfölja judar, förfölja politiska motståndare, och endast tillåta "nationella" fackföreningar, även om den inte torde ha byggt några förintelseläger. Dess armé skulle ha byggt på SA, och skulle alltså inte haft några chanser att starta ett världskrig. Det skulle med andra ord ha blivit bättre än under Hitler.

    Istället blev det ju Hitler, och Otto Strasser fick fortsätta att leva i landsflykt till 1955, och Gregor Strasser mördades av SS i "De länga knivarnas natt" 1934.

    Men det anmärkningsvärda är att det som främst gör att man absurt nog skulle kunna få sympatier för bröderna Strasser är att de var - bättre än Hitler. Ett rekord som det inte är speciellt svårt att slå.

    Bröderna Strasser hade en nationalism som förenade "vänster" och "höger" på ett säreget sätt. Om man applicerade deras politik i 'Sverige idag hade den med all sannolikhet blivit värre än SD:s.

    Men den skulle som sagt ha blivit bättre än Hitlers. Alltid något.

    ReplyDelete
  11. FRP:s historia är ännu mer komplicerad. Och någon renodlad satellit var gruppen aldrig. FRP hade egentligen en egen linje (eller kanske tio stycken). LRP skulle senare säga att deras "omgruppering" med FRP varit principlös och ett misstag - och på den punkten hade de så att säga "rätt".

    Däremot sa de aldrig något liknande om den likadeles misslyckade omgrupperingen med gruppen i Australien (WR eller WRG), antagligen för att den gruppen var mer "begriplig" ur deras synvinkel. I själva verket var den alliansen precis lika principlös ur LRP:s super-sekteriska synvinkel.

    LRP har idag av allt att döma gått med i demokratiska partiet, vilket betyder att de hamnat "till höger" även om FRP...och alla andra trotskistgrupper. Ett ironiskt öde för en grupp som länge profilerade sig som rödare än rödast.

    Hade FRP funnits idag hade gruppen med stor sannolikhet gjort exakt samma sak, så man skulle skämtsamt kunna beteckna LRP:s agerande som "becoming your worst fears"...

    ReplyDelete
  12. Bara lite formalia: jag är alltså inte strasserit i bokstavlig mening, om nu någon trodde det. ;-)

    ReplyDelete

  13. "LRP har idag av allt att döma gått med i demokratiska partiet...
    Hade FRP funnits idag hade gruppen med stor sannolikhet gjort exakt samma sak".

    Samma sak? Gått med i demokratiska partiet?

    ReplyDelete
  14. Ja, FRP:s politiska logik pekade helt klart "högerut" (alltså ur extremt vänsterradikal synvinkel), så hade gruppen fortsatt att existera hade den antagligen intagit ståndpunkten "rösta på Biden för att stoppa Trump". Det är givetvis en kontrafaktisk spekulation, men jag tror att FRP hade kunnat anpassa sig till decent left och liberalerna, fast med en betydligt uddare framtoning än t.ex. Matgamnas grupp (och på något sätt ännu mer "höger" - jag tror inte ens Matgamna uppmanar till röstning på demokraterna).

    LRP stödde ju Biden mot Trump, men det finns formuleringar i deras uttalande om valet, och även senare, som kan tolkas som att de även förespråkar att man ansluter sig till demokraterna - vilket egentligen bara kräver att man registrerar sig som demokratisk väljare. Då kan man nämligen rösta i primärvalen.

    Det är möjligt att de inte har gått med i någon bokstavlig demokratisk partiavdelning, men deras agerande är ändå ett slags "entrism" i demokratiska partiet.

    ReplyDelete
  15. Och vad är egentligen skillnanden mellan att registrera sig som demokrat och intervenera i primärvalen, och att faktiskt ansluta sig till en partiavdelning? (Jag antar alltså att sådana faktiskt existerar.) Gör man det ena, borde man ju kunna göra det andra. För att påverka vilka som ställer upp i primärvalen, exempelvis... Har dock inte fördjupat mig i demokratiska partiets konkreta organisation.

    ReplyDelete
  16. Det finns ju ingen svensk direkt motsvarighet till det demokratiska partiet, om det nu inte är Liberalerna eller Centern. Det troliga hade väl snarare varit att FRP gått med i SAP. FRP kombinerade ofta en SAP-centrerad praktik med en tredje perioden-liknande retorik. Plus lite "trtoskistisk" retorik. Ett sammelsurium av oförenliga politiska inriktningar.

    När den enda kvarvarande medlemmen lade ner FRP fick han sedan med sig den före detta kvinnliga FRP-medlemnen på att bilda en sympatisörsgrupp till den tredje perioden-liknande men ändå anti-stalinistiska gruppen Communist Voice i USA (f.d. MLP).

    Men efter ett tag kom de fram till att allt var för sent. Världsrevolutionen skulle inte hinna komma i tid så mänskligheten skulle snart gå under (av uppvärmning och annat). De skickade sin deprimerade text till Communist 'Voice, som inte publicerade den.

    Det var alltså de två kvarvarande medlemmarna som skrev denna dödsruna över världsrevolutionen och mänskligheten.

    Den kvinnliga medlemmen stod fast vid denna depressiva linje, men den manlige (AG) kom fram till att det ändå fanns ett hopp. Jesus skulle nämligen komma snart. Så han började besöka pingstmöten och liknande.

    Han tog hårt avstånd från all liberalteologi (som han brukade kalla "revisionistisk") och verkade ha en i alla fall kvasi-fundamentalistisk kristendomstolkning.

    Han kunde dock slå om till den gamla anti-stalinistiska ml-retoriken vid behov. Han menade att om det fanns tillräckligt med tid skulle Communist Voice-strömningen genomföra världsrevolutionen. Men eftersom det inte finns tid nog är det enda man kan göra att som sagt vänta på Jesus.

    Jag har själv varit med i en del mer eller mindre konstiga politiska sammanhang men detta slår allt jag varit med om.

    ReplyDelete
  17. Ovanstående alltså jag igen. Det sista ex-FRP publicerade innan de kom fram till att världsrevolutionen aldrig skulle kunna komma var nog detta. https://www.communistvoice.org/FRPevaluation.html

    ReplyDelete
  18. "Det slår allt jag varit med om". Hoppsan! ;-)

    Det är förstås synd att jag inte blivit kristen också (även om jag faktiskt rörde mig i den riktningen under en relativt kort period), eller teosof, eller något sådant. Fast jag har kanske fortfarande några livstider på mig?

    Jo, det du säger om SAP kanske stämmer, om inte hypotetisk-futuristiska FRP betraktat dagens SAP som alltför "småborgerligt" eller "borgerligt". Nooshi står faktiskt närmare det FRP verkade förespråka! Lustigt om vi träffats på någon valupptakt för V...

    Det jag tänkte på är vad FRP hade förespråkat för taktik i USA (ur sitt allvetande perspektiv). Jag gissar att FRP mycket väl hade kunnat dra slutsatsen att man åtminstone måste rösta på Hillary och Biden för att stoppa Trump. Internt hade vissa medlemmar en tendens att förespråka taktikröstning på borgerliga demokrater om alternativet var fascism, t.ex. Jeltsin mot Zyuganov, eller de gröna i Rom mot Alessandra Mussolini. En linje som dock aldrig stadfästes officiellt. Det liknar ju faktiskt din inställning i frågan.

    ReplyDelete
  19. Apropå utvärderingen så kan jag ha läst den, eller en liknande text, men ärligt talat minns jag inte detaljerna. CVO var ju också en märklig grupp, ett slags anti-stalinistisk ML-grupp, men de var ju inte galna på något sätt. Jag gissar att de inte kunde bli trotskister eftersom de uppfattade den reellt existerande trotskismen som extremt opportunistisk och väldigt "småborgerlig" eller "mellanskikt". Vilket ju stämmer. Åtminstone ur deras synvinkel. Och eftersom de inte kunde acceptera Stalin heller hamnade de på något sätt mellan två stolar.

    ReplyDelete
  20. Min teori om Jordens undergång är annars att mänskligheten som art kommer att överleva länge till, och att "vår" civilisation i *allra bästa fall* kan överleva i flera århundraden till, men...det troligaste är nog någon form av skarp nedgång redan under 2000-talet. Det vi ser nu är så att säga startsträckan. Mer än så kan man inte säga.

    Hade situationen varit mer normal hade jag nog förutsagt en värld dominerad av Kina och Ryssland, eller kanske en värld delad i flera jämnstarka stormaktsblock, dock inte två som under kalla kriget, utan snarare fyra, fem stycken. Men situationen är ju inte normal, både p.g.a. klimatkrisen och p.g.a. diverse andra faktorer. Så fan vet vad som händer.

    Att jag stödjer Ukraina beror på att jag inte vill bli undersåte i ett ryssdominerat imperium och/eller intressesfär (been there, seen that, done that - åtminstone nästan), men jag kan ju inte säga att USA står för något trovärdigt "alternativ" till Ryssland och Kina. Inte idag. Då måste USA nog genomgå en väldigt märklig regenerering, något slags underlig socialdemokratisk-populistisk hybrid på något sätt.

    Men okej, det var det. Nu måste jag nog gå och lägga mig!

    ReplyDelete
  21. "'Det slår allt jag varit med om'. Hoppsan! ;-)"

    Jag skrev alltså "allt jag varit med om", inte "allt jag hört talas om". Det finns ju än mer absurda saker i de trotskistiska och näraliggande smågruppernas historia (som Posadas och Healy). För att nu inte tala om de stalinistiska och maoistiska.

    Vad jag menade var att det slår allt jag varit med om i de "trotskistiska" sammanhang jag själv deltagit i. Det mest absurda jag har varit med om i dessa sammanhang, torde nog vara turerna runt BA. Men det når knappast upp till turerna kring FRP, LRP och COFI - du själv var så vitt jag fattar med om en kongress i, om jag fattat det rätt, USA, som verkar ha varit både extremt obehaglig och extremt absurd.

    ReplyDelete
  22. PS. Jag glömmer tydligen alltid att fixa identiteten när jag skriver.

    ReplyDelete
  23. "Karma is a bitch". Utrensa högeravvikare, bli högeravvikare. Apropå konferensen. De hade nog behandlat WRG- fraktionerna på samma sätt, om de fått chansen...

    ReplyDelete