Sunday, August 14, 2022

The mystery of the Druze

 


An interesting YouTube clip about the Druze, a minority religion in Lebanon, Syria and Israel. Popularized scholarly material. 

4 comments:

  1. Minns du min konstiga dröm om deras ledare?

    "Jag vaknade nyss ur den kanske märkligaste av drömmar.

    Den var evighetslång, om det nu var en dröm. Om det rent tekniskt var drömsömn torde det vara flera sådana perioder hopslagna.

    Handlingens form var enkel - jag tog del av en text. Ibland kändes det som om jag läste, ibland som jag lyssnade på ett band, ibland som om jag tänkte fram texten själv.

    Texten handlade om en man som bodde i Libanon. Hans barndom beskrevs, hur hans familj drabbades av inbördeskriget beskrevs, och till och med nämndes att de under en tid hamnat i flyktingläget Tel Al Zataar.

    Hela tiden var det nästan bara text - såg nästan inga bilder, hörde inga ljud, förutom texten.

    Alldeles mot slutet, efter mycket elände, hade han fått ett jobb, som han skötte mycket bra. En dag kommer en man från företaget fram och säger att du har skött dig väldigt bra, så vi undrar om du vill arbeta för en person vi uppskattar mycket. "Vem då"? Walid Jumblatt.

    Huvudpersonen svarar blixtsnabbt "Nej". Varför? Han var uppfödd med de mest negativa åsikter om Jumblatt, och har hört de mest hårresande saker om honom. Han är djärv nog att radda upp allt negativt han hört, inklusive sånt som är så negativt att han knappast tror på det själv. Mannen som frågar ser bekymrad ut, säger "du har mycket att lära - är du villig att få undervisning som ger en alternativ bild?"

    Huvudpersonen tvekar lite, men säger "ja". Han får gå en mycket lång väg till en högt belägen plats, är sedan mest benägen för att somna, men får ett uppfriskande grönt te som får honom att kvickna till. Och så börjar undervisningen, som när den är klar får honom att beundra och inte avsky Jumblatt. Och sedan aktivt börja försvara honom. Kort efter det vaknar jag, Och slår genast upp Jumblatt på Wikipedia...

    Jag har förstås hört namnet, visste att Junblatt var drusledare i Libanon men knappast mycket mer.

    Nu blir jag nog intresserad av att läsa mer om honom....

    Har nu också kollat upp druser på Wikipedia.

    En fascinerande och gåtfull sekt, men man bör nog inte bli så intresserad av den att man skulle vilja konvertera.

    Det går nämligen inte. Det är en etniskt sluten religion, vars heliga skrifter endast finns i handskrift. Det är förbjudet att trycka upp dem.

    Och framförallt godtas inte konverteringar...."

    ReplyDelete
  2. Hämtat från min blogg, söndag 17 februari 2019. Jag hade haft feber en vecka och drömde de mest konstiga drömmar. Denna var nog den konstigaste.

    ReplyDelete
  3. Håller med. Låter nästan som en riktig religiös dröm, ungefär som när lärjungar blir kallade av sin blivande mästare...

    ReplyDelete