Wednesday, June 8, 2022

I hednatemplet med Boris Johnson

 


Efter att framgångsrikt ha klarat förtroendeomröstningen i underhuset, besöker Boris Johnson ett tempel för att tacka sin verklige Herre och Mästare. Jäpp, visst är det Shrila Prabhupada han dyrkar. Och förmodligen Molok och Belsebul, också.

Okej, kanske inte, men skulle någon circa 1970 ha skrivit en science fiction-roman om hur en konservativ brittisk premiärminister svassar för en kultstaty av Hare Krishna-rörelsens ledare, hade den refuserats av förlaget med motiveringen att den är alltför orealistisk!

5 comments:

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Bhaktivedanta_Manor

    ReplyDelete
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Gangotri_(cow)

    ReplyDelete
  3. Det fanns en gång en förvisso skämtsam insinuation om detta, på sextiotalet eller början av 70-talet i den brittiska arkeologitidskriften Antiquity. Den drev en kampanj för att hindra nyhedningar att fira Beltane vid Stonehenge, eftersom det kunde förstöra arkeologiskt material. Men parlamentet röstade hela tiden nej till sådana krav. Då skrev Antiquity, skämtsamt men ändå med en allvarlig underton, att den mest rimliga förklaringen till att parlamentsledamöter stödde "druidiska" vandaler var att de i hemlighet var druidpräster själva , och att de i natten när ingen ser dem ägnar sig åt druidiska offerritualer. Det var ett uppenbart skämt, och Glyn Daniel, som troligen höll i pennan, skulle nog blivit förvånad om han fått reda på att helt allvarligt menade påståenden om att många styrande politiker är del av hemliga hedniska nätverk, började föras fram lte varstans några årtionden senare

    ReplyDelete
  4. Det bör förstås stått "något liknande" istället för "detta".

    ReplyDelete
  5. Ja, det finns ju konspirationsteorier om att t.ex. Churchill var druid. Vilket nästan är sant. Han tillhörde faktiskt under en period något slags klubb av frimurarkaraktär som klädde ut sig till druider i diverse sammanhang!

    Och så har vi ju den här...

    https://ashtarbookblog.blogspot.com/2020/12/styr-druider-och-frimurare-almhult.html

    ReplyDelete