Thursday, March 21, 2024

Noaord

 

Raser av svan? 

Kan inte riktigt släppa den här killen, LOL. Först ett citat från T.H:s senaste blogginlägg:

>>>Jag tilldelades m a o privilegiet att påverka hur ord som det svenska n-ordet och z-ordet beskrivs i dagens digitala version av SAOL som finns på nätet och hur de kommer att beskrivas i den nästkommande tryckta upplagan av SAOL i egenskap av att vara en av landets forskare som studerar ras och rasism inklusive svenska rasord. I revideringen av SAOB ingår likaså att uppdatera hur olika rasord beskrivs, som ursprungligen kanske formulerades på 1920-talet eller 1950-talet med allt vad det innebär av dåtidens syn på andra folkslag eller raser. 

Lägg märke till att T.H. inte skriver ut vad "n-ordet" och "z-ordet" kan tänkas vara för något (neger och zigenare, gissningsvis). Han har också en irriterande ovana att kalla Adolf Hitler för A.H. Dvs han skriver aldrig ut dennes namn?! Men lyssna nu på detta (från ett tidigare blogginlägg):

>>>En eloge till TT och Svenska Dagbladets kulturredaktion som på FN:s internationella dag för avskaffande av all form av rasdiskriminering vågar översätta respektive återge (i dagens Svenskan) engelskans race till ras på svenska i samband med att Beyoncé nyligen uttalade att ”my hope is that years from now, the mention of an artist’s race, as it relates to releasing genres of music, will be irrelevant”.

>>>Normen i den färgblinda antirasistiska svenskspråkiga gemenskapen är annars att regel- och rutinmässigt översätta engelskans race till etnicitet och ibland även till kultur då ordet ras i sig är ett tabuord på svenska som närmast liknar ett s k noaord.

Jo, men det verkar ju som att T.H. själv är något av en världsmästare på just noaord (han använder "noaord" som en synonym till tabubelagda ord). Fast enligt det senaste inlägget vill han åtminstone inte förbjuda dem i själva ordboken.

>>>Med andra ord kommer den reviderade versionen av SAOB att liksom SAOL uppdateras vad gäller beskrivningarna av de svenska rasorden men däremot kommer inga av dessa ord att tas bort då SAOB är en historisk ordbok – d v s syftet med SAOB är att kunna hitta ord och uttryck som en gång var gängse inom den svensktalande gemenskapen och få veta vad de en gång syftade på.

Thank you. I think. 

SAOB ska uppdatera de svenska rasorden

En eloge till TT och Svenska Dagbladet




No comments:

Post a Comment