Saturday, January 27, 2024

Really existing Strasserism?

 


More Nazi than thou? A criticism of Strasserism (the real one) and the "Strasserite meme", arguing that Strasserism, real or imagined, doesn´t constitute a threat and is hardly even a thing. Especially not on the left. 

A problematic article in many ways, but I can´t help linking to it. From the same guy who gave us "Louis Althusser was a pedophile".

Ending the Strasserism meme 

18 comments:

  1. https://medium.com/@comradecypher/the-end-of-the-anti-idpol-left-67bfc3c95597

    It seems the author of the anti-anti-Strasserite article later changed his mind. Kind of. In the article linked above, he breaks with the anti-idpol left and comes out as "Woke". So perhaps he will soon start promoting the Strasserite meme himself?

    ReplyDelete
  2. Indeed, he accuses all anti-woke leftists of being "crypto-fascists" or simply "reactionary conservatives". Goodbye!

    ReplyDelete
  3. Det finns väl ingen motsättning mellan de två positionerna. Större delen av artikeln om strasserism argumenterar ju för att strasserismen inte alls är progressiv utan reaktionär, i stort sett inte speciellt mycket bättre än Hitler. Sedan kommer mot slutet ett betydligt kortare avsnitt där han argumenterar för att den är för obetydlig för att vara ett hot. Han kan väl vare s.k. "woke" redan när han skrev denna. Summa summarum av den är ju att strasserismen är en obehaglig reaktionär sektliknande rörelse utan någon som helst förmåga att påverka något alls.

    Erik R

    ReplyDelete
  4. PS.
    Jag upptäckte Althusser-artikeln via strasserism-artiklen. Jag kommer också att skriva ett blogginlägg om den senare, som kommer att dra mycket annorlunda än dina. Ja, allt författaren skriver tyder på att ha är "woke" i en ganska så positiv mening av ordet. Strasserism-ariklen motsäger inte, utan bekräftar denna bild.

    ReplyDelete
    Replies
    1. "annorlunda SLUTSATSER än dina"

      Delete
  5. Artikeln om strasserism är en grundlig kritiik av de som enligt författaren försöker försköna denna. Han argumenterar för att strasserismen inte alls är socialistisk utan anti-socialistisk, att den är fascistisk och inte anti-fascistisk, att den är pro- och inte antiimperialistisk, att den är rasistisk och inte anti-rasistisk. Han menar att den bör ses som en del av yttersta högern och inte som "vänster" i någon mening. Det dominerar artikeln. Mot slutet går han alltså över till att argumentera för att strasserismen är oförmögen att påverka någonting,Det gör artikeln snarare än mer anti-strasseritisk. Inte nog med att de är reaktionära - dessutom är de helt inkompetenta...

    ReplyDelete
  6. Ovanstående 12.42 också Erik R

    ReplyDelete
  7. Mitt problem med honom är att han i den första artikeln verkar säga att ingen inom vänstern har dragningar till strasserism, varken bokstavligt eller metaforiskt. Men i den andra artikeln anklagar han själv ett stort antal vänsterpersoner för att vara krypto-fascister. Men det är ju som att anklaga dem för strasserism, åtminstone metaforiskt...

    ReplyDelete
  8. Han skriver i slutet av den andra artikeln att han ursprungligen var höger, sedan blev vänster, men att han först var mot Woke. Det tolkar jag som att han själv var en person andra inom vänstern anklagade för "strasserism". Därav hans ilska mot strasserism-memet.

    ReplyDelete
  9. Han såg alltså inte sig själv som strasserit i någon som helst mening. Men varför var han då mot menet? För att det användes mot sådana som honom, mot anti-idpol-vänstern. Men nu verkar det ju som att han svängt och faktiskt själv använder ett fascist-meme mot sina gamla meningsfränder (?).

    ReplyDelete
  10. Hans texter är snåriga, och jag vet inte om de verkligen ska tolkas på det sätt du gör. Hans avfärdande av alla antik-kapitalistiska drag hos Strasser är lite för formallogiska. Även om Strassers ekonomiska modell innefattar någon form av kapitalism är det en kapitalism som är så oerhört kontrollerad av staten att inga kapitalister i världen skulle acceptera dem. I vissa tredje världen-länder har borgarklassen varit så svag att den under långa tvingats att acceptera modeller som delvis liknar ett sådant system. Men i de avancerade kapitalistiska länderna skulle det inte gå att genomföra det. Till stor del pga att borgarklassen skulle sabotera sådana modeller. Strasser var kanske "nationalsocialist i teorin", men Hitler var det i praktiken , dvs inte alls. Det betyder inte att jag ser Strasser som sympatisk. Hans modell var en reaktionär utopi, som jag absolut inte skulle vilja leva under, om den nu hade varit möjlig. Hitlers modell var en reaktionär praktik, som var mycket, mycket värre än vad ett strasseritiskt samhälle skulle ha varit om det hade kunnat fungera.

    ReplyDelete
  11. Off topic. Det finns faktiskt en dokumentär på Youtube som heter "Brezhnev and the Decline of the Soviet Union"!

    ReplyDelete
  12. On topic. Det stämmer. Han är frihetlig socialist och gillar därför inte tanken på en auktoritär statsreglerad "kapitalism" med korporativa drag. Men system som liknar detta har ju funnits. Persons Argentina, Singapore, mullornas Iran. Det finns många som föredrar sådana regimer framför nyliberal kapitalism...

    ReplyDelete
  13. Det ska såklart stå "Perons Argentina".

    ReplyDelete
  14. Han säger på ett ställe att "patriotisk socialism" inte fungerar och klagar sedan på att reaktionärerna inom vänstern är "Dengister", men Kina är som bekant framgångsrika, oavsett vad man tycker om deras system...

    ReplyDelete
  15. Off topic igen. Har du sett Sabine Hossenfelders nya video om klimatet?

    ReplyDelete
  16. "Har du sett Sabine Hossenfelders nya video om klimatet?" Hon är orolig, men verkar ända se det som självklart att mänskligheten som sådan inte är hotad. Det gör inte jag.

    ReplyDelete
  17. Hans Strasser-text var någorlunda sammanhängande och logisk trots att den var mycket lång men hans idpol-artikel var för mig så lite oöverblickbar. Får läsa om den när jag är mer samlad. Är för övrigt lite ambivalent till idpol. Å ena sidan är kritiken mot den ofta mycket fyrkantig och okänslig för många typer av förtryck, å andra sidan leder den till en fragmenterad bild av motsättningarna i samhället. Dessutom har jag för några år sedan varit med om att en latinamerikansk kvinna som jag känt sedan 1988 plötsligt förebrådde mig för att jag nämnde något om att SD ökat i en opinionsundersökning och menade att jag som vit svensk inte hade någon rätt att diskutera SD med henne som var "rasifierad". När jag något år senare tog upp hennes kommentar och påpepade hur absurd den hade varit, försvarade hon den, trots att hon i fortsättningen inte alls hade reagerat på samma sätt när jag hade tagit upp nyheter om SD.

    ReplyDelete