Saturday, February 2, 2019

Bort med alla skatter

Opinionspartiet-Nigeria?


Jag har ju lovat att skriva något om Opinionspartiet, men tyvärr har jag (tillfälligt) förlagt mina gamla texter i detta något obskyra ämne. Så följande är skrivet direkt från minnet.

Opinionspartiet (OPP) var ett småparti på yttersta högerkanten, ett slags krypto-nazister, som härjade från (ungefär) slutet av 1970-talet till slutet på 1980-talet, även om det till namnet fanns kvar betydligt längre – ja, de bytte faktiskt namn till Rikshushållarna. Den ständige partiledaren Lennart Nyberg har synts i TV åtminstone vid två tillfällen. Första gången måste ha varit i samband med en småpartidebatt inför valet 1985 (eller var det redan 1982?) då Nyberg hamnade i bråk med KDS-ledaren Alf Svensson (SVT hade oförsiktigt nog placerat dem bredvid varandra i studion). Andra gången var kanske 30 år senare i en av Robert Aschbergs småpartidebatter – minns inte vilken, gissningsvis 00-talet. Då var Nyberg närmast senil och återupprepade ständigt ”Vi måste avskaffa alla skatter”...

Trots att OPP var ett pyttelitet parti – deras ”tidning” Reform-Eko var stencilerad – var de ständigt uppmärksammade i medierna. De utnyttjade stenhårt alla kryphål i den svenska vallagen för att kunna kuppa sig in i folkvalda församlingar. Vid den här tidpunkten var spränglistor tillåtna, och OPP försökte välja in Nyberg (minns inte om det var Stockholms kommunfullmäktige eller självaste riksdagen) på en moderat spränglista – som givetvis inte var godkänd av moderata samlingspartiet. Senare ställde OPP upp under eget namn, men med falska kandidater. Både Jan Guillou, miljökämpen Björn Gillberg och skådespelerskan Eva Rydberg fick ”äran” att ”kandidera” för OPP. Ännu senare bytte partiet namn till ”Opinionspartiet De Gröna” – ett försök att haka på Miljöpartiet De Grönas framgångar, får man förmoda. Jag är ganska övertygad om att Nyberg innerst inne visste att hans valfusk inte skulle fungera – det här var en tidig version av trolling. Han *ville* bli påhoppad i riksmedia!

Jag talade med Nyberg några gånger per telefon på 1980-talet. Gissningvis circa 1985 eller så. Låt oss tala klarspråk: han var en uppenbar mytoman. Nyberg påstod att OPP var en internationell organisation och fanns över hela världen. Det fanns något som hette Opinionspartiet-Nigeria och Opinionspartiet-Turkiet. I ett senare samtal ändrade Nyberg sin version, och hävdade att detta i själva verket var lokalavdelningar av OPP i Sverige. De bestod av invandrare som krävde att få bli hemskickade! (Vem tvingade dem att stanna?) Nyberg påstod sig vara ”regeringskonsult” och hävdade att Olof Palme själv hade studerat hans märkliga ekonomiska och politiska teorier. Det här var ju en ganska märklig vinkling, eftersom högerradikaler i allmänhet hatade Palme. 

Nybergs ekonomiska tänkande var i princip obegripligt. Han hävdade att staten har ”inkomst av naturtillgångarna, inte av pengar” och att statsbudgeten därför inte behöver en inkomstsida. Det räcker med att ”skriva ut” för alla utgifter, men vad i all sin dar detta betyder lyckades Nyberg aldrig förklara, varken för mig eller någon annan. Det närmaste han kom var tanken att bankerna redan idag ”skriver ut” på detta sätt – alltså skapar pengar från luft, så att säga. En journalist som intervjuat Nyberg tolkade, fullt rimligt, dennes teori som att man helt enkelt kan låta sedelpressarna rulla – varför det inte blir inflation i det läget är ju en intressant fråga! För att ”naturtillgångarna” är oändliga? Nyberg kallade sin teori ”landsekonomi” och jag har hört påståenden om att den i själva verket är nazistisk.

Konspirationsteorier var ett annat inslag i OPP:s budskap. Frimurarna mördade Palme, deklarerade Nyberg i ett närradioprogram, och krävde belöningen om det skulle visa sig vara sant. Alla bolsjeviker var egentligen även västerländska bankirer. Och så vidare? Annars var det förstås rasismen och invandringskritiken som ledde till mest rabalder kring Opinionspartiet. De ansåg att *alla* utomnordiska invandrare skulle ”återsändas”, och Nyberg berättade triumferande att OPP alltid brukade fråga svenskar om de var beredda att ”gifta bort sin dotter med en neger”, och att ingen hade svarat ja. Vid ett tillfälle under samtalet sade han att OPP frågat ett antal ”människor” om de ville gifta bort sina döttrar med ”negrer” – freudiansk felsägning, eller vad?

Jag vet inte så mycket om Nyberg som person. Han hade en god sångröst och brukade framföra patriotiska sånger både på högerradikala möten och i sina egna närradioprogram. Annars undrar man ju hur många medlemmar detta parti egentligen hade. Det var alltid Nyberg som svarade i telefon, intervjuades av reportrar eller höll låda i närradion. *Fanns* det ens andra medlemmar? I partiets stadgar stod det att partiledaren (d.v.s. Lennart Nyberg själv) hade ”övergripande vetorätt”, så eventuella andra medlemmar kunde inte göra så mycket mot lilleputtgruppens Führer. 

Ja, det här var berättat från minnet men jag vet att några av er är VÄLDIGT intresserade!

6 comments:

 1. Du vet väl att KFML:s tidning Gnistan i sitt valnummer 1970 på förstasidan hade rubriken "Bort med alla skatter"!

  Deras argument var förstås inte nyliberala. De påstod att i det socialistiska Albanien tog staten sina avgifter redan från produktionen så det behövdes inga skatter. De verkade vilja ha det så ocskå i det socialistiska Sverige, men det var ju knappast ett dagskrav.

  ReplyDelete
 2. Intressant. Jo, den rubriken är ju en klassiker, i stil med "Fria bussturer till Gottröra" (eller något sådant). Fast jag har alltid uppfattat "Bort med alla skatter" som ett slags dagskrav, alltså att momsen skulle ersättas med "proms".

  ReplyDelete
 3. Dessutom har jag aldrig förstått själva kravet. Vad är skillnaden mellan "proms" och vanlig företagsbeskattning? Kravet låter relevant endast om man vill stoppa ytterligare produktion - alltså ett grönt krav. På samma sätt finns det de som kräver skatt på automatisering, som ett sätt att stoppa den och bevara jobben...

  ReplyDelete
 4. Min poäng är alltså att en socialistisk stat helt enkelt höjer de "vanliga" skatterna på företag, alternativt "skriver över" delar av vinsten från statsföretag direkt till statskassan. Vad är poängen med det specifika kravet "proms"? Har jag missat något?

  ReplyDelete
 5. Proms drev ju Bosse Almunger nån gång 1989, men ändrade sig efter något halvår, med argument om just att det kommer att slå mot produktionen. När det gäller Gnistans rubrik kom det en hård intern kritik mot den i KFML, och de förde mig veterligt aldrig fram kravet igen.

  ReplyDelete
 6. "Regelbundna bussturer till Valsätra" var kravet. Och det verkar behållit sin aktualitet. För kanske fem år sedan såg jag på nätet kravet ställt av några lokala politiker i Valsätra-trakten. Tror det var sossar. Men nu hittar jag det inte.

  ReplyDelete