Sunday, May 19, 2024

Upplopp i paradiset

 


Kanaker och fransmän har ju aldrig gillat varandra, men den senaste tidens våldsamheter på Nya Kaledonien verkar vara orsakade av Kina, Ryssland och Azerbaijan (sic). 

Kina expanderar i Söderhavet. Ryssland expanderar på Frankrikes bekostnad i Västafrika. Och Azerbaijan är sura på Frankrikes stöd till Armenien. Eftersom Ryssland för närvarande har dåliga relationer med Armenien (annars en traditionell allierad), så kan man väl inte utesluta något slags rysk koppling även här.

Frankrikes president Macron har åtminstone retoriskt intagit en offensiv hållning i konflikten i Ukraina. Säkerligen p.g.a. de geopolitiska spänningarna med Ryssland. Kinas expansion i Stilla Havs-regionen kolliderar givetvis också med franska intressen. Har för mig att vissa småländer i regionen faktiskt varit pro-ryska tidigare, men jag antar att Kina är huvudaktören där.

Återstår att se om detta bara är en försöksballong, eller ett allvarligt menat försök att öppna en ny anti-västlig front från Rysslands och Kinas sida.    

Totalt kaos på paradisön

Undantagstillstånd i paradiset

1 comment:

  1. Flaggan i Wolfgang Hansson artikel är inte den azeriska flaggan, utan den kanakiska, som har halvofficiell status på Nya Kaledonien.

    ReplyDelete