Friday, June 2, 2023

The three kinds of qi

 


A short but interesting presentation about qi and various forms of Taoist alchemy.   

8 comments:

  1. Tror mycket av populariteten kring Qi bygger på att gamla kinesers andetro ibland ledde till en på många vis korrekt och använbar användning av fysiska principer.
    T. ex säger man inom vissa kung fu stilar att at man drar upp jordanden i kroppen och låter den gå in i motståndaren kropp genom ens hand vid vissa sorters slag.
    Vad man gör att knycka till med kroppen neråt som om man nös santidigt som slaget träffar.
    Står man på en badrumsvåg och gör detta så ser man hur ens vikt ökar för ett ögonblick. Ett slag utfört så får mycket kraft även vid små rörelser.
    I många fall leder dock denna andebaserade förståelse av tillvaron till katastrofala resultat, t. ex när man trodde att eldsvådor släcktes bäst med oväsen som skrämmer bort eldanden.

    ReplyDelete
  2. Kan inte så mycket om kinesisk religion/filosofi, men den verkar mer "empirisk" än många andra religiösa traditioner, vilket kanske förklarar varför den ibland ger märkligt användbara resultat. Eller också finns det faktiskt något man skulle kunna kalla qi. Apropå katastrofala resultat så har vi ju även kejsarna som drack kvicksilver...

    ReplyDelete
  3. Ibland undrar jag nästan om det var tvärtom också: vissa alkemister tolkade andliga fenomen på ett "bokstavligt" och materiellt sätt. Istället för avancerade meditationstekniker fick de för sig att man kunde bli odödlig genom att insupa kvicksilver...

    ReplyDelete
  4. Ja men eldsvådorna slocknade till sist när man förde oväsen, när allt brännbart förtärts.
    Som om en husbrand inte var stressig nog, dessutom står hela byn runtom och skriker och slår med cymbaler.

    ReplyDelete
  5. I vilket fall hamnade jag på efterfest en gång med en svensk som tränat diverse esoteriska stilar i Kina. Han svamlade rpå fyllan om qi och annat svårbevisat men såg väldigt vältränad ut.
    Vi hade sällskap därifrån, plötsligt säger han "jag märker att du är skeptisk men kolla här".
    Så började han med full kraft slå på en lyktstolpe med insidan av underarmarna tills den slocknade. Han svängde runt med hela kroppen så mycket i varje slag att han var tvungen att alternera fötternas position samtidigt som han skiftade från ena armen till den andra. Såg ut som ett svårt infall av självskadebeteende. Han hade endast en T-shirt på överkroppen.
    Bevisade så klart inget om Qi, lyktstolpen slocknade av det rent mekaniska våldet.
    Dock oerhört imponerande då armarna var helt oskadda efteråt.
    Om man inom någon esoterisk stil kan träna upp den sortens stryktålighet i armarna måste där finnas någon sorts intressant kunskap., oavsett om qi existetar eller ej.

    ReplyDelete
  6. Men sen krylkar det ju av kinesiska kung fu charlataner som som sysslar med sånt här trams, så det är nog en jäkla djungel att hitta rätt i för den som vill träna någon mer esoterisk stil:
    https://youtu.be/6BGro3HAaZo

    ReplyDelete
  7. Och här får en esoterisk gubbe stryk i en fullkontaktsmatch. Gubben och hans elever trodde man kunde puckla på folk med qi utan att ens vidröra.
    Han var nog ingen bedragare, stackaren ser genuint förbryllad ut när hans distansslag inte fungerar.
    https://youtu.be/gEDaCIDvj6I

    ReplyDelete
  8. Finns ovanligt mycket sådant på YouTube, man undrar lite över psykologin hos dem som tror sig ha övernaturliga krafter men aldrig testat dem mot en riktig fighter...

    ReplyDelete