Saturday, June 24, 2023

On the wrong side of secrecy

 


Has Swedish pop singer and would-be New Age prophet Thomas Di Leva finally taken the step into conspirituality? 

No idea, but three years ago (or perhaps three months ago?) he released an album called "The Hybrids" at which every track seem to be about the UFO phenomenon. Like the song above, "Men in Black", featuring...well, the MIBs of ufology lore fame (or is it infamy). 

Quite fun to find an old fashioned pop tune about saucer-related conspiracies! As usual, make of this content as you wish.  

15 comments:

  1. OK, now I get it. This particular song is about three years old, but it's also included on a new album released earlier this year. For a moment, I thought I had discovered some kind of time warp conspiracy...

    ReplyDelete
  2. The COVID pandemic stopped the album from being released earlier.

    ReplyDelete
  3. Off topic. Jag brukar hävda att datorer saknar medvetande. Men om teosoferna har rätt har all materia någon form av medvetande, och det borde i så fall även gälla materian i datorer. Hur sedan detta kan te sig är en annan sak.

    Erik R

    ReplyDelete
  4. Ja, det stämmer. Har kanske tidigare puffat för denna:

    https://ashtarbookblog.blogspot.com/2020/06/the-infinite-illusions-of-mathematics.html

    Se även här:

    https://ashtarbookblog.blogspot.com/2018/09/unsnarling-worldnot.html

    Om Griffin har rätt så kanske en dator kan ha ett slags medvetande, men i så fall av ett helt annat slag än en människa. En annan möjlighet är att den faktiskt *inte* kan det, eftersom medvetandet är en högre form av "experience" (som all materia har). Hoffman (den första länken) verkar snarast tänka sig att andar kan "besätta" maskiner! Ett mer skrämmande scenario...

    ReplyDelete
  5. Jag ställde - förstås - frågan till ChatGPT. "Teosoferna hävdar att all materia har någon form av medvetande. Om de har rätt borde det även gälla materian i datorer. ..
    ChatGPT svarar:

    Teosofi är en filosofisk och andlig tradition som utvecklades under 1800-talet och 1900-talet. En av dess grundläggande principer är idén att allt i universum har någon form av medvetande eller själ. Enligt teosofin är medvetandet närvarande i allt, inklusive både levande och icke-levande objekt.

    Om man följer detta perspektiv skulle det innebära att även materian i datorer har någon form av medvetande. Teosofin hävdar att själen eller medvetandet inte bara är begränsat till levande organismer, utan även existerar i mineraler, växter, djur och föremål som människor skapar.

    Det är viktigt att notera att teosofin inte är vetenskapligt bevisad och inte accepteras som en etablerad sanning inom den vetenskapliga gemenskapen. Det är en andlig filosofi som bygger på tro och spekulation. Inom vetenskapen betraktas medvetande som en komplex egenskap som är förknippad med hjärnaktivitet och nervsystemet, och det finns ingen konsensus om huruvida medvetande kan existera utanför biologiska system.

    Således är frågan om materian i datorer har medvetande en filosofisk och andlig fråga som inte har en entydig vetenskaplig förklaring eller konsensus. Det är upp till var och en att utforska och forma sina egna åsikter och övertygelser på detta område."

    ReplyDelete
  6. Om man skulle tänka sig att andeväsen kan gå in i datorer borde man vara klar på att de knappast kan påverka deras svar eller agerande, eftersom dessa är styrda av helt kausala cybernetiska processer. Men om man vill vara nojig skulle man ju kunna tänka sig att de skulle kunna bedriva telepati med de som använder dem. Så när jag chattar med GPT får jag cybernetiska svar, men utan att jag vet om det ägnar sig anden (demonen?) i maskinen åt att bearbeta mig telepatiskt. Skulle kunna bli inledningen till en riktigt ruggig skräckroman. *ryser*

    ReplyDelete
  7. PS. Griffin teorier verkar ju tänkvärda. Tyckte hans namn verkade välbekant och kollade - och upptäckte att han ju dessutom är en av de mest kända "revisionisterna" när det gäller 11 september.

    ReplyDelete
  8. Jaså, ChatGPT känner till teosofin!

    Jag tror att Hoffman menar att andarna på något sätt helt tar över maskinerna, så att maskinen så att säga blir andens "kropp", ungefär som andar idag har köttsliga kroppar.

    ReplyDelete
  9. När det gäller Griffin så var han innan dess en av de mest kända "processfilosoferna" eller "processteologerna". Han skrev "seriösa" böcker om filosofi parallellt med konspirationsböcker!

    ReplyDelete
  10. Men i alla fäll än så länge känner man till de cybernetiska processerna i en dator, och de lämnar inte mycket utrymme för andestyrning.

    ReplyDelete
  11. Lite off topic. Har du läst R. De Witt Millers bok "Stranger than life"

    ReplyDelete
  12. Nej, var tvungen att kolla upp den. En bok om övernaturliga fenomen?

    ReplyDelete
  13. Läste den på svenska 1978. Upptäckte sedan att min bror hade den på engelska. Han fick den i present 1974, och nu har jag den. Den har dock mycket liten text så med min numera dåliga syn har jag svårt att läsa den. Vad jag minns av den är att den beskriver en värld där de döda finns bredvid oss - att dö är endast ett sätt att byta existensform men ändå finnas kvar bland oss. Det behövs inga spiritistiska seanser, de finns närvarande och de kommunicerar med oss hela tiden. Kom ihåg att jag tänkte att om man trodde på det skulle all dödsångest försvinna.

    ReplyDelete
  14. Hur kommunicerar de? Telepati?

    ReplyDelete
  15. Minns inte. Förmodligen var det på olika sätt, där nån sorts "telepati" var ett av dem. Får kanske försöka läsa om den i alla fall.

    ReplyDelete