Saturday, March 16, 2019

Class struggle in the public loo


This is apparently what passes for "Trotskyism" and "revolutionary Marxism" in California these days, brought to us by the Fourth International´s Cali section Socialist Action. 

Here are some of the highlights:


"In short, socialists must oppose the ideology and activism of TERFs and instead embrace the fight for trans liberation all over the world."
"Political rights for trans people is an essential part of today’s class struggle."
"There is nothing radical about denying children the right to transition despite expressing persistent and consistent desire to do so."
"Trans people are an extremely vulnerable and oppressed part of the working class, and the class struggle cannot advance when trans-specific demands are abandoned."
This, I suppose, is 21st century Trotskyism. 
Socialist Action on TERFs and trans

6 comments:

 1. For the record, I don´t oppose trans rights, but in contrast to "Socialist Action", I do believe trans and women´s rights can collide. I also consider it absurd to make trans rights "central to the class struggle" to the point of mentioning "queers" before "national minorities etc" in the Socialist Action platform!

  ReplyDelete
 2. Next week: Ashtar takes on TERFs and political lesbianism...

  ReplyDelete
 3. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 4. "I do believe trans and women´s rights can collide". Håller med. Frågan är ju mer komplicerad än vad Socialist Action verkar inse. Om man säger att alla män som subjektivt identifierar sig som kvinnor ska få obegränsad tillgång till kvinnors omklädnings- och badrum och kvinnofängelser är man på hal is. En man som dömdes till tio års fängelse för mord på sin sambo i Umeå har nyligen kommit ut som transsexuell, och vill förflyttas till kvinnofängelse. De grupper som väl motsvarar Socialist Actions pejorativa term "TERF" i Sverige har protesterat, och jag misstänker att de kan få med sig många "CIS-kvinnor" som sitter i kvinnofängelse.

  När det gäller badrum, omklädningsrum etc. tycker jag att endast opererade man-till-kvinna-transsexuella i så fall ska räknas som kvinnor. Så att inte kvinnor ska behöva stöta på nakna bilologiska män med penis som tyckte sig vara kvinnor, när de inte vill det.

  Samma sak gäller kvinnojourer.

  "Kön" är inte endast en psykologisk kategori. Jag skulle förresten föredra om transsexuella oftare hade en inställning som mer påminner om Hijras i Indien, som opererar sig men inte säger att de är kvinnor, utan kallar sig ett tredje kön. De upplever sig som kvinnor men anser att eftersom de inte har livmoder bör de inte definiera sig som kvinnor.

  En sorts biologisk realism, som saknas i debatten i väst.

  ReplyDelete
 5. Ja, det stämmer. Frågan hade ju kunnat lösas om så att säga verkliga transpersoner blev en tredje kategori, istället för att försöka tvinga sig på kvinnor (ungefär som om patriarkatet plötsligt inte existerade bara för att män kallar sig kvinnor). Jag tror dock inte heller att det räcker med att deklarera sig som kvinna för att vara kvinna - det räcker inte ens som social konstruktion! En social konstruktion är väl kollektiv, inte en rent individuell viljeyttring som kan ändras imorron?

  Jag tror inte Socialist Action skulle acceptera att vita kallar sig svarta och försöker tvinga sig på svartas rörelser, och där har de ju rätt. Så vad är skillnaden?

  Jag tror att det handlar om politisk opportunism. Vänstern i USA stödjer de svarta, som inte gillar vita. Å andra sidan stödjer man även gayrörelsen, och den verkar ju ha accepterat transrörelsen, så där stödjer man transpersoner.

  Liknande fall med transkvinnor i kvinnofängelser har även inträffat i USA, det handlar då om våldtäktsmän...

  En sak till: varför är de flesta transpersoner transkvinnor, och inte transmän? Vad har Socialist Action för analys av det? Är det inte märkligt att folk vill "byta ner sig"? Det är samma sak med trans-racials, de flesta är vita som vill bli färgade!

  Hmmm...

  ReplyDelete
 6. TERFs are lezbians. And traps are gay.

  ReplyDelete