Saturday, October 20, 2018

Sverige har aldrig varit styggare


Mitt under brinnande migrantkris (och x antal andra kriser) försäkrade Peter Wolodarski och de andra "experterna" att Sverige minsann aldrig varit tryggare. Den officiella optimismen fortsatte i oförminskad styrka...i fyra års tid.

Ända tills nu. Har ni också noterat att DN verkar ha drabbats av något slags undergångsstämning? Och nej, det beror inte på FN:s klimatrapport, styckmordet på Kashoggi eller att Kina läxat upp Jonas Sjöstedt. Det beror antagligen inte ens på att ryssarna köpt fastigheter i Stockholms skärgård. 


Undergångsstämningen vid Telefonplan (och i DN-skrapan) går i själva verket längre tillbaka. OK, några veckor längre.


Den går dessutom att datera väldigt exakt. 


Den officiella optimismen ("vi har aldrig haft det bättre här vid Telefonplan") förbyttes i existensiell apokalyptisk ångest på valdagen. Närmare bestämt när det avslöjades att SD fått 17% av rösterna.


Inte 19%, som de skulle få enligt opinionsmätningarna. Inte 30%, som de trodde själva. Utan 17%. Lägg också märke till att det parlamentariska läget är bokstavligt talat *exakt likadant* som de senaste fyra åren. 


Ändå uppför sig Telefonplans-liberalerna som om världen stod på randen av sammanbrott. Om det är så här de reagerar när SD gör fiasko i riksdagsvalet, så undrar jag hur de kommer att reagera när partiet faktiskt får 19% i ett eventuellt nyval. 


Vem vet, Grönköping kanske går mot ljusare tider trots allt... :P 

10 comments:

 1. Låter som en djärv tolkning. Speciellt som DN på ytan kraftigt ogillar SD. Men under ytan pågår kanske helt andra processer... Nästan som Barbara Thierings bibelexeges... ;-)

  Nu följer jag inte DN så noga men däremot SvD som jag prenumerera på. . Dess ledarsidas under en tid slipprigt inställsamma skriverier om SD och dess flirt med både invandrarfientlighet och rabiat anti-feminism (om det tidigare skrev jag här https://kiremaj70.blogspot.com/2018/09/kremlologiska-spekulationer-om-tove.html och om det senare skrev jag här http://kiremaj70.blogspot.com/2018/10/medan-tove-lifvendahl-sover.html - och skickade det senare faktiskt till Tove Lifvedahl ) verkar ha upphört helt plötsligt

  Peppar, peppar. Nu låtet de som nyliberaler igen och hoppas på att en de facto allians mellan Alliansen och MP ska kunna ge et gynnsamt klimat för de äckliga "reformer" SvD hoppas på.

  Sunkigt värre men ändå välbekant terräng . Medan jag höll på att sätta kaffet i vrångstrupen när jag plötsligt började undra om jag av misstag pernumererat på en SD-tidning,

  ReplyDelete
 2. Min poäng är givetvis att DN kraftigt ogillar SD, och just därför får ett psykiskt sammanbrott när SD ökar i riksdagsvalet.

  SvD är uppenbarligen opportunister. Jag följer dem inte, men jag gissar att de ville ge Kristersson lite draghjälp när han låtsades vara SD lite. Nu är det tydligen någon annan strategi som gäller...

  Intressant. DN låter alltså som en instabil blandning av MP och C, medan SvD låter som en lika instabil blandning av M och SD...

  Säger oss kanske något om tilltänkta målgrupper (eller huvudägare?).

  ReplyDelete
 3. Hoppsan, min svengelska funkade inte. Det skall alltså vara "SD lite" som i "SD lajt". Ha ha.

  ReplyDelete
 4. Jag har förresten fått intrycket av DN att de lika kraftigt ogillar en SAP-regering - de vill helst ha en alliansregering, men givetvis utan SD-stöd. Så en mindre del av den existentiella krisen kanske faktiskt beror på att de insett att Löfvén mycket väl kan sitta kvar som statsminister...

  Vad har de emot honom, egentligen? Att man inte får undanta 25 personer från turordningsreglerna...?

  ReplyDelete
 5. OK, nu förstår jag. Det är den här meningen som trasslat till det: "Inte 30% som de trodde själva". "De" syftar alltså på SD, inte på DN!

  ReplyDelete
 6. Jo, jag fick uppfattningen att du menade att DN bröt samman när de insåg att SD *bara* skulle få 17 procent....

  ReplyDelete
 7. Inte 19 procent, som mätningar visade, inte 30 procent som "de" trodde, utan ynka 17. Då skulle DN fått ett sammanbrott när deras dolda agenda kollapsade. Men riktigt så komplicerat var det alltså inte. ;-)

  ReplyDelete
 8. Och jag verkar ha missat ditt sista stycke, om jag läst det skulle jag inte tolkat det så.

  ReplyDelete
 9. Apropå någonting helt annat, så har rysk-ortodoxa kyrkan brutit med Konstantinopel (!), detta för att den ekumeniske patriarken har erkänt den ukrainska ortodoxa kyrkan (som tydligen är pro-Poroshenko). Vilket jag antar gör det lättare för LKK att närma sig den internationella ortodoxin, nu när den inte längre automatiskt förknippas med Ryssland...

  ReplyDelete