Stödröstar på Miljöpartiet? |
Det verkar som att Nooshis strategi inte har fungerat. Den tredje länken går till en artikel från i somras. Lägg märke till den bisarra förklaringen till bakslaget. Det kan knappast vara att industriarbetare stödröstar på Miljöpartiet!
V backar i bruksorterna: "Effekt av stödröstning"
Jag är inte helt förvånad. Skrev redan för ett år sedan att det vore mer logiskt om V satsade på invandrarområdena istället. Om de nu absolut vill bli mer "proletära" på något sätt. Annars tror jag att NATO-frågan kan ha spelat in också. Dels är det svårt att vara mot NATO just nu, och dels verkar hela frågan ha kommit bort i valrörelsen, så V kunde inte ens profilera sig som ett "fredsparti". Kanske ville de satsa på att göra inbrytningar i SAP:s traditionella fästen och sedan kräva ministerposter? Då kan man inte vara 100% anti-NATO.
ReplyDeleteJag tror alltså att den "proletära" strategin inte hade något med SD att göra, utan handlade om att V ville konkurrera med SAP på deras egen planhalva, vilket i sin tur hänger ihop med en SAP-ifiering av hela V:s politik. Och det i sin tur beror på att V hoppas kunna få ministerposter. Att V "fällde" Löfvén motbevisar inte detta. Det var en taktik för att pressa SAP till att samarbeta med V istället för med C.
ReplyDeleteParadoxalt nog är Nooshis kaxiga attityd mot SAP alltså egentligen ett uttryck för en politik som går ut på att närma sig SAP.
ReplyDelete"Flamman" påpekar att SAP skulle kunna hålla sig kvar vid makten...om de lockar över (eller splittrar?) L.
ReplyDeleteEn sådan stor koalition kommer nog att bli instabil, eftersom både Lööf, Nooshi och den där långe drasuten som är Liberalernas partiledare kan få sina respektive positioner ifrågasatta p.g.a. bakslagen i valet. Och alla vet att MP gick framåt bara p.g.a. stödröster.
ReplyDeleteHar ärligt talat svårt att se hur en minoritetsregering M-KD kan fungera alls, om inte SD säljer sig till dem. Vilket de dels inte kommer att göra om L får alltför stort inflytande bakom kulisserna i en sådan regering, och dels har SD fått blodat tand efter valframgången. Partiet verkar av allt att döma styras av ett slags "frimureri" där man i hemlighet har ungefär samma ståndpunkter som på 90-talet eller åtminstone 00-talet. Vilket utesluter att man säljer sig till en "typisk" borgerlig eller nyliberal regering...
ReplyDeleteDet enda man kan säga med säkerhet just nu är att man inte kan säga något med säkerhet just nu.
ReplyDeleteBland variablerna att hålla reda på finns ju den som kallas Verkligheten. Och som omfattar energikrisen, kriget i Ukraina, nya COVID-relaterade problem, Donald Trumps eventuella valseger i USA om två år, och så klimatkrisen förstås. Bland annat!
ReplyDelete