Friday, December 10, 2021

Hoppsan


Ortega fick visst memot till slut... 

Nicaragua bryter med Taiwan

7 comments:

  1. Lite bisarrt att se sandinisternas flagga tillsammans med den taiwanesiska...

    Förstår fortfarande inte varför Ortega erkände Taiwan. En kompromiss med högern? Eller fick han helt enkelt mer pengar från Taipeh än från Beijing?

    ReplyDelete
  2. Enligt Ortega: ”Folkrepubliken Kina är den enda lagliga regeringen som representerar hela Kina och Taiwan är en omistlig del av kinesiskt territorium”. Det första delen av påståendet är närmast självklar. Det andra är det absolut inte. Taiwan är idag en självständig stat. Av allt att döma vill den stora majoriteten befolkningen i Taiwan inte tillhöra Kina. Det mest logiska är att Taiwan ses som en självständig, icke-kinesisk stat. Den kinesiska ståndpunkten att Taiwan är en del av Kina var ju länge spegelbilden av Kuomintangs absurda åsikt att Folkrepubliken är en (upprorisk) del av det kinesiska Taiwan. Idag har denna KMT-åsikt övergivits av de flesta i Taiwan. Jag tycker att det borde vara dags förr KKP att inse att Taiwan idag INTE är en del av Kina. Lika lite som Norge idag äe en del av Sverige,

    ReplyDelete
  3. PS. Om man genuint är för nationellt självbestämmande måste man inse att om befolkningen i Taiwan inte vill vara en del av Kina har den rätt att avskilja sig från Kina. Liksom befolkningen i Norge hade all rätt i världen att avskilja sig från Sverige 1905.

    ReplyDelete
  4. Eftersom taiwaneserna är etniska kineser, så kanske Tyskland och Österrike är ett bättre exempel? Eller Tyskland och Luxemburg? Men visst, jag förstår din poäng.

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. Det fanns kulturella skillnader före 1949, även om det inte var olika folk. Efter nationalisternas exodus 1949 blev det istället politiska skillnader, men då var Taiwan en stenhård diktatur och det gick inte att avgöra vad befolkningen i det av flyende nationalister ockuperade Taiwan tyckte. Idag finns det både kulturella och politiska skillnader. Taiwan är idag tillräckligt demokratiskt för att man ska kunna inse vad taiwanesernas majoritet vill. Jag tycker nog att skilda politiska system bör ge lika stor rätt till avskiljande som olika etnicitet. Om befolkningen i en region av ett f.d. land inte vill ha ett enpartisystem bör det välja lika tungt (eller ännu tyngre?) än om det finns etniska skillnader.

    ReplyDelete
  7. PS. Om Kina skulle invadera skulle kanske en jämförelse med Bangla Desh vs Pakistan bli relevant.

    ReplyDelete