Thursday, October 15, 2020

OCTOBER SURPRISE



Roger Penrose actually got the Nobel Prize in Physics. I had no idea! Penrose seems to be one of the few independent-minded scientists out there. Not that I understand anything he is saying, of course...

26 comments:

  1. När jag var runt 14 år gammal stödde jag miljörörelsen, trodde på parapsykologi och var intresserad av krypto-zoologi. Ibland undrar jag om jag hade mer rätt då än när jag blev vuxen...

    ReplyDelete
  2. I really hope some *really* radical scientific discovery is made soon, would be great fun and a fitting end to 2020. Something that positively disproves dark matter and energy once and for all, Silurians, evidence that the Earth is billions of years older, some shit with qigong, something!

    ReplyDelete
  3. Jag har faktiskt Penroses bok Cycles of Time https://en.wikipedia.org/wiki/Cycles_of_Time hemma , men har endast läst den slarvigt. Nu kanske jag bör läsa den mer noggrant. Så vitt jag minns innebär hans ko0smologi att när glesheten pga expansionen blir närmast oändlig, omvandlas den till en oändlig täthet, eftersom ekvationerna för en oändlig gleshet är lika de för en oändlig täthet. Det lät ju fnoskigt värre, men kanske jag missförstått allt, eller blandat ihop saker. Men alla teorier om att universum på något plan är oändligt är väl att föredra framför teorier om att allting en dag tar slut.

    ReplyDelete
  4. Det finns en intervju på YouTube där han säger ungefär så också.

    Han är ju "platonist" också och verkar hävda att det materiella, medvetandet och matematiken (?) är tre helt olika metafysiska kategorier.

    Nobelpriset fick han dock för sin forskning om svarta hål.

    ReplyDelete
  5. Youtube har förresten just idag börjat utrensa QAnon-kanaler...

    ReplyDelete
  6. Det är både sorgligt och pinsamt. Och kan ju användas av QAnon som ytterligare ett argument för att de har rätt.

    ReplyDelete
  7. Om jag skulle vara djärv skulle jag kunna göra ett inlägg på min blogg med rubriken "Men QAnon har ju rätt" för att testa demokratin på Google-bloggarna. Men så djärv är jag inte. ;-)

    ReplyDelete
  8. Ha ha. Inte jag heller. Jag konstaterar mest att moralpaniken kring QAnon inte kommer att fungera. Jag är fortfarande lite förvånad över att mediebolagen ger dem sådan uppmärksamhet. QAnon är förvisso en konspirationsteori, men tanken att QAnon är extremt farliga är också en slags konspirationsteori...

    ReplyDelete
  9. Det är lite "Reds under the bed" över det hela...

    ReplyDelete
  10. Men jag funderar på allvar att skriva ett inlägg med rubriken "Men QAnon har ju delvis rätt" där jag tar avstånd från deras absurda sidor men argumenterar för att det med stor sannolikhet har rätt i att det finns förövarnätverk högt upp i hierarkin i samhället i USA såväl som i många andra länder. Och att det troligen är pga det dom har rätt i som gjort att de överallt raderas. Om sedan min Google-blogg plötsligt raderas är jag beredd att genast stöda de mest hejdlösa konspirationsteorier.

    ReplyDelete
  11. En slags brända jordens taktik, kan man säga.

    ReplyDelete
  12. Nja, jag skev inlägget men inte med denna rubrik. http://kiremaj70.blogspot.com/2020/10/varlor-denna-repression-mot-qanon.html

    ReplyDelete
  13. Off topic. . Läs gärna om en text om Kina ekonomi av en utrbytning från grantiterna.... https://kiremaj70.blogspot.com/2020/10/intressant-text-om-den-ekonomiska.html

    ReplyDelete
  14. Intressant. Kommer ev att kommentera, men jag har i flera dagar haft en fruktansvärd värk i både huvud, tänder och ögon, så just nu känner jag inte för det. (Inte relaterat till corona, dock)

    ReplyDelete
  15. Det kan vara så trivialt att jag behöver nya glasögon. Fast det förklarar ju inte tandvärken...

    ReplyDelete
  16. Gå till tandläkare och ögonläkare….. om det fortsätter...

    ReplyDelete
  17. Optikern är i vart fall fas ett i den här operationen... 😎

    ReplyDelete
  18. Socialist Network har också analyser av utvecklingen i Sovjet, där de sympatiserar med Bucharins linje, och av Kina under Mao. Eftersom deras sida är så opedagogiskt upplagd hittar man inte dessa med en gång, Kommer troligen att länka till dem och skriva om dem senare på min blogg.

    ReplyDelete
  19. Artikeln om Kina är intressant, men på vilket sätt är linjen post-Mao *egentligen* vänster eller socialistisk? Genomförde inte Taiwan liknande reformer, exempelvis? Du har även Singapore. Kinas exempel bekräftar att ett fattigt land kan modernisera genom en starkt reglerad blandekonomi (vilket är positivt) men egentligen inte att "socialism" fungerar om man inte kraftigt omdefinierar det begreppet.

    ReplyDelete
  20. Mitt största problem med Kina idag är väl att de verkar ha allierat sig med globo-liberalerna internationellt. Det är såklart en taktik, men jag vet inte om den är så bra...

    ReplyDelete
  21. Jag kände inte till den nära kopplingen mellan Deng och Bucharin, den är faktiskt väldigt intressant. Jag visste inte ens att "Bucharins samlade verk" existerade...

    ReplyDelete
  22. Jag ska efter ett tag även skriva om dess analys av Kina under Mao, och om Sovjets utveckling. Jag vet inte hur mycket det håller, men de är intressanta.

    SN (eller dess teoretiker) skulle svara dig att det finns kvalitativa skillnader mellan Kina å ena sidan och Taiwan/ Singapore å den andra. Staterna är förvisso starka i både dessa länder (i synnerhet i Singapore, som styrs av ett f.d. kommunistparti som kallade sig leninistiskt på 50-talet!) men de kontrollerar inte alls ekonomin på samma sätt.

    ReplyDelete
  23. Något helt annat. Om inte judendomen för ca 2000 år sedan från att vara en aktivt missionerande religion förvandlades till en mer "etnisk" religion skulle den nog idag ha kunnat utgöra ett sympatiskt alternativ till både kristendomen och islam.

    ReplyDelete
  24. Särskilt den esoteriska kabbalismen? :-)

    ReplyDelete
  25. Judendomen tror inte på helvetet (som kristendomen och islam), och tror inte heller (som kristendomen) att mänskligheten kan frälsas genom att man torterar ihjäl "Guds son". Dessutom är den klassiska judiska bibel-exegesen ganska sympatisk då de trodde att tolkningen av de heliga texterna är en sorts samarbete mellan Gud och människor där Gud även tar hänsyn till var människor tycker.

    ReplyDelete