Wednesday, April 17, 2024

Many are called

 


This is ridiculous...

11 comments:

  1. I think the guy with Mary Magdalen as his love interest is the wonkiest!

    ReplyDelete
  2. Not to mention the guy who claimed to be both Christ and the Anti-Christ...

    ReplyDelete
  3. Den sistnämnde av dessa är en kvinna som hävdar att hon är Kristus/Gud och att ingen kommer till himlen utan att tro på henne. Hon kan höras här https://www.youtube.com/watch?v=BRylHow436w

    Erik R

    ReplyDelete
  4. PS. Jag menar den sistnämnda av de som tas upp i den video du delade. Hon heter eller kallar sig, Lisbeth, och ser sig alltså som den enda som kan rädda en till evigt liv. Man måste följa alla hennes bud och inte betvivla dessa.

    ReplyDelete
  5. Her "message" is incoherent pseudo-Biblical babble, plus fake Bible quotes threatening everyone who rejects her with fire and brimstone.

    ReplyDelete
  6. Stopped watching after 8 minutes! :D

    ReplyDelete
  7. I almost prefer Elizabeth Clare Prophet...

    ReplyDelete
  8. Men jag kan inte låta bli att motvilligt imponeras av hur långt hon vågar gå, Vår närmaste svenska motsvarighet Åsa Waldau kan ju kasta sig i väggen. Vadå? gift med Jesus? När vi här har en som är Jesus, tolkad dels ibland som en del av den treeniga guden, men oftast som en av två gudar, fadern och modern (dvs modern = Lisbeth), Hon uppmanar alla - helt utan att tveka - att dyrka henne som en Gud, lyda henne i allt, och att inse att var och en som inte tror på henne, dyrkar henne och lyder henne ska gå miste om det eviga livet.

    Åsa Waldaus kristologi gjorde att hon uppmanade kvinnor att underkasta sig männen. Så inte Lisbeth. Eftersom Jesus är en kvinna (dvs Lisbeth själv) är all mansdominans förkastlig. De sociala implikationerna av hennes lära om kvinnor och män är därför nog mindre obehagliga än de som praktiserades i Knutby.

    Hon har gjort hundratals videor, och det finns också videor där anhängare berättar om hur de funnit frid genom att dyrka Lisbeth som (en kvinnlig) Kristus och Gud.

    Jag har aldrig hört talas om någon sektledare (i alla fall ingen kvinnlig) som vågat gå så långt som henne.

    Det bör förresten noteras att hon är framgångsteolog. Hon lovar sina lojala anhängare materiellt välstånd. De Jesus-citat som fördömer rikedomen behöver hon inte bry sig om. Hon säger ju att hela Bibeln är förvanskas av onda män som försöker dölja sanningen att den större delen av Bibeln i själva verket är en hyllning till henne....

    ReplyDelete
  9. PS. På ett ställe säger alltså Lisbeth explicit att eftersom Kristus (dvs hon själv...) är en kvinna är kvinnoförtryck emot Guds vilja. Det påminner lite om hur Familjen/ Guds barn började resonera när David Berg dog och ersattes av Karen Zerby. Vilket åtminstone lite grann förbättrade kvinnornas ställning i denna under David Bergs ledning helt superpatriarkala sekt.

    Men Lisbeth-sekten är väl något av det konstigaste jag någonsin sett. Jag hoppas nog att någon sociolog infiltrerar den för att göra en studie av dynamiken i den.

    ReplyDelete
  10. En annan konstig sak med Lisbet är att hon inte lovar ett evigt liv efter döden utan i detta liv. De som tror på henne kommer aldrig att dö överhuvudtaget, och alla - alla - deras allvarliga sjukdomar kommer att läkas. Det är lite oförsiktigt. För i sekten kommer det väl ganska snart visa sig att medlemmar kommer att få allvarliga sjukdomar och även dö. Det torde innebära att hennes sekt torde få en ganska så kort livslängd. https://www.kingofsalem.com/christ-is-a-woman.html

    ReplyDelete
  11. Den manövern brukar inte fungera, nej. Har läst att Ballards rörelse på 1930-talet påstod att åtminstone ledarna var odödliga, så när både Guy och Edna avled, kollapsade rörelsen och blev den lilla sekt den är idag. Tror att Aurobindos rörelse också fick problem efter Aurobindos död. Fast så länge "bara" ledaren sägs vara odödlig, kan man alltid hitta på en bortförklaring. Sai Baba dog innan utsatt tid, men jag har läst i en bok av Peter Mt Shasta att Sai Baba besökte sina anhängare astralt för att be dem om tillåtelse att lämna jordelivet tidigare! Vet inte om detta är en utbredd åsikt bland Sai Babas anhängare, men det skulle ju kunna vara ett sätt att lösa frågan. Fast om man utlovar fysisk odödlighet till alla sina anhängare...det kan helt enkelt inte fungera!

    ReplyDelete