Sunday, January 1, 2023

"De har rentav börjat ruttna en aning"





Varför är det inga protester i Sverige, eller någon annanstans i västvärlden heller, varken mot skyhöga energipriser, matprishöjningar, kronisk massarbetslöshet, eller någonting annat överhuvudtaget? 

På 1990-talet var det massiva protester mot regeringen Bildt. Den största (mot förändrade turordningsregler) räknas som en av de största fackliga protesterna i Sverige någonsin. Och 1980 var det storstrejk...

Hade den nuvarande dyrtiden inträffat circa 1992, hade det väl blivit revolution!

Är det den *subjektiva* faktorn som saknas? Eller är det tvärtom *objektiva* omständigheter som förklarar varför samhället bara står på stället och ruttnar, utan att någonting händer? Sverige (och västvärlden) är inte längre samma samhälle 2023 som 1980 eller 1990. Den traditionella arbetarklassen har försvagats, till förmån för ett enormt prekariat av tjänstearbetare och permanent arbetslösa. Dessutom är befolkningen mer etniskt splittrad än någonsin tidigare. 

Visst, det förekommer medelklassbaserade protester, som klimatrörelsen eller BLM. Men dessa har det "liberala" etablissemangets fulla stöd, och vänds aldrig mot det ekonomiska systemet som sådant. 

Ännu märkligare är att det i "tredje världen", där det ständigt är protester av mer eller mindre våldsamt slag, aldrig verkar bli någon revolution. Vilka objektiva förutsättningar är det som saknas där? 

Asking for a friend named "my younger self".

10 comments:

  1. Enligt marxismen var antikens slavar eller medeltidens bönder inkapabla att skapa ett nytt produktionssätt, och alldeles särskilt inte ett klasslöst samhälle. Dagens situation verkar i så fall vara likartad...

    ReplyDelete
  2. Prekariatet kan inte skapa "ett nytt produktionssätt", utan bara kravallera, och anledningen till att kravallerna är mindre utbredda i västvärlden är att välfärdssystemen fortfarande fungerar, mer eller mindre. I annat fall hade hela världen sett ut ungefär som Peru...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tänk så korkat då ur ett marxistiskt perspektiv att importera ett gigantiskt prekariat till väst.

      Delete
    2. Men tydligen inte så korkat ur "senkapitalistisk" synvinkel...

      Delete
  3. Du vet väl, antar jag, att titeln på inlägget ordagrant är ett citat från Trotskij?

    ReplyDelete
  4. "The objective prerequisites for the proletarian revolution have not only “ripened”; they have begun to get somewhat rotten." Övergångsprogrammet 1938.

    ReplyDelete
  5. PS. ÖP finns ju på också på svenska på nätet. Konstigt nog tänkte jag inte på det. I Röda Rummets utgåva från 1977 står det så här. "De objektiva förutsättningarna för den proletära revolutionen har inte bara ”mognat”; de har börjat ruttna en aning." Det enda som skilde sig var ordet "rentav"

    ReplyDelete
  6. Just det, det var den översättningen jag tänkte på.

    ReplyDelete