Monday, August 3, 2020

Sanningen om kravallerna





Det här är en artikel (på engelska) om den senaste tidens våldsamheter i USA, skriven av Michael Tracey, en oberoende liberal reporter som verkar vara expert på att göra folk på alla sidor fasligt upprörda. Kanske för att han säger sanningen? Både liberaler, Bernie-fans och Trump-anhängare älskar att hata denna ”gadfly”, som man säger på engelska. 

I den här artikeln påpekar han att massmedierna i USA systematiskt blankat kravallernas omfattning och karaktär. Även mindre städer (med amerikanska mått mätt) har drabbats av svåra kravaller, något som sällan eller aldrig nämns i nyhetsflödet. Tracey påpekar vidare att många butiker ägda av svarta och invandrare har drabbats av plundring och vandalisering (inklusive mordbrand). I artikeln intervjuar han bl.a. svarta amerikaner, afrikaner och folk från Laos. Inte heller detta har nämnts i media. 

En intressant uppgift är att plundrarna i allmänhet kommer från lokalbefolkningen (ofta svarta) medan de som vandaliserar och slänger brandbomber är vita – även i färgade stadsdelar. *Det betyder att vita anarkister attackerar butiker ägda av svarta och invandrare*. Att kalla dessa element provokatörer känns väldigt befogat, men observera att hela ”rörelsen” verkar vara provokatörer. Tracey spekularar inte i vem som kan tänkas ligga bakom oroligheterna, men jag har en del idéer om den saken, som jag ventilerar i ett tidigare blogginlägg. 

No comments:

Post a Comment