Okej, vilken entristisk stalino-trotsko-anarko-fraktion ligger bakom det här, då? Fast en bättre fråga är kanske vilka fraktioner av nämnda typ som kommer att uppvakta dem? Eller bedriva entrism i deras partiorganisation...
Fast det vore väl en kupp om de lyckades rekrytera Greta Thunberg, förstås.
Vet inte om "rage quit" är den bästa basen för att bilda ett nytt politiskt parti. Men visst, vänsterungdomarna verkar vara väldigt engagerade i Palestina-konflikten, så jag antar att ett parti baserat på en sådan grundval kan uppnå vissa temporära framgångar på t.ex. Ung Vänsters beskostnad. Sedan växer kidsen upp, blir mer "realistiska" och...går tillbaka till Vänsterpartiet. Eller Miljöpartiet!
ReplyDeleteLägg därtill alla ideologiska motsättningar partiet riskerar att drabbas av, både de mer traditionella ("hur ser vi på Kuba") och de mer Woke-relaterade ("får killar gå på tjejernas toaletter under partimöten"). Och så alla grupper längre vänsterut som kommer att "uppvakta" dem.
ReplyDeleteKan ju bli problem om de stjäl röster från V i nästa riksdagsval. För dem själva, vill säga. Jämför Uncommitted-situationen i Michigan...
ReplyDeletehttps://kiremaj70.blogspot.com/2024/10/en-ny-vanstergrupp.html
ReplyDeleteDet är ganska svårt att bilda ett nytt parti i Sverige som blir framgångsrik. Att bilda ett parti som är nästan som en blåkopia av ett redan existerande parti tror jag aldrig har fungerat. Vem kommer ihåg Ekologiska Partiet eller Liberala Partiet? Partiet Vändpunkt är ett annat exempel. Och nu Partiet Solidaritet.
ReplyDeleteNationaldemokraterna också?
ReplyDeleteDet ser man ju i rikspolitiken också. Tror att många uppfattar L, C och KD som helt onödiga partier! De får nog mest taktikröster i dagens läge.
ReplyDeleteTacka vet jag KPML(r) på den gamla goda tiden. Man visste precis alltid var man hade dem. Det är attraktivt på något vis även för icke-sympatisörer.
ReplyDeleteDagens r:are håller mest på att bli en velig kopia på V. Undrar hur läng till man håller fast vid att Sverige ska utträda ur EU.
Aha, har inte orkat läsa Proletären på flera år. Har ett svagt minne av att de hade en något mer "nedtonad" framtoning jämfört med rallarsvingarna på typ 80-talet. Frank Baude himself var ju missnöjd och lämnade (?) partiet strax innan han avled (?).
ReplyDeleteSjälv har jag vid minst ett tillfälle blivit utskälld av en sådan där lastgammal ärkekommunist, så jag är kanske inte helt sympatiskt inställd till dem, men...ja, jag tror jag förstår vad du menar.
Minns att (r) blev *lite* mer flexibla på 90-talet, det fanns en minoritet inom RKU som faktiskt var kritiska till Stalin. Annars minns jag att de på 90-talet hade en verkligt "baserad" folkfrontspolitik. De ansåg att man i kampen mot EU t.o.m. kunde liera sig med Björn von der Esch!
ReplyDeleteSjälv är jag rätt kolerisk så jag hade en och annan ömsesidig utskällning med R:are. Rätt töntigt tuppfäktanfe så här i backspegeln.
DeleteVon der Esch var i vilket fall en lysande EU-febattöt och sopade golvet i alla debatter med EU-fånar både till höger och vänster.
Han blev utesluten ur M inte så lång tid efter att han började slå igenom i media.
Man ansåg att det var ideologiskt omöjligt att vara moderat och EU-motståndare. Säger en del om hur lite de flesta moderater intresserar sig för ideologi.
Tror han åtminstone formellt blev utesluten för att han bildade en tvärpolitisk anti-EU-lista som ställde upp mot moderaterna i valet. Senare blev han KD-are. Fast egentligen stod han väldigt långt högerut (enligt 90-talets måttstockar). Idag hade han väl tillhört SD:s mittfåra. Såg honom bara vid ett tillfälle, det var ett EU-kritiskt möte i Tyresö centrum (utanför Stockholm), men det var nästan ingen som stannde till och lyssnade!
ReplyDeleteJag har ett svagt minne av att Proletären publicerade ett foto där Frank Baude frotterade sig med von der Esch!
ReplyDeleteDet var på den gamla goda tiden innan tramsvänstern helt dominerade vänstern.
Delete