Tuesday, September 6, 2022

Enkelspåriga myter?

Bilbo möter Gollum i Tove Janssons tappning

Och så var det dags igen...

Detta ständiga tjatande om att karaktärerna i "Sagan om ringen" är så endimensionella, antingen helt onda eller helt goda. 

Guys, det beror på att Tolkien skrev MYTOLOGI. Krypto-kristen mytologi, närmare bestämt. Men litteraturkritikerna låtsas fortfarande att "Lord of the Rings" är en vanlig roman...

Suck.

George R R Martins "Game of Thrones" (eller vad nu eposet heter i dess helhet - har inte orkat kolla) hyllas däremot vederbörligen för sina mångfacetterade karaktärer. 

OK, jag har något att säga om "Game of Thrones". Den fete jänkaren Martin har alltså stulit Europas senantika och medeltida historia (ja, King´s Landing är Konstantinopel), lagt till lite fornnordisk mytologi, sydstatsrasism, anti-semitiska stereotyper och en jäkla massa tortyrporr, och kallat detta "Game of Thrones". Och denna andefattiga spis skulle alltså vara något slags fantastiskt alternativ till Tolkien?!

Jag har inte läst snuskgubben Martins romaner, men det jag har läst om dem ger vid handen att de är *ännu* värre än TV-serien...

Dax för Rohans ryttare att rida ut och göra en liten insats, tror jag!





 

No comments:

Post a Comment