Wednesday, December 20, 2023

Judefritt

Credit: Servus Tuus

Norge förfalskar Bibeln. Pinsamt. Visst fan fördömer Jesus judarna...

"Judar" ändras i norsk bibelöversättning

7 comments:

  1. Jag ser Johannesevangeliet som det mest ideologiserande evangeliet. Det skrev när kristendomen hade börjat avgränsa sig mot judendomen. Det är det minst trovärdiga av evangelierna. Allt tyder på att Jesus såg sig själv som jude. Därför är det vettigt att göra den ändringen. Lite kuriosa är att AG numera anser att Jesus vid återkomsten kommer att bli ledare för revolutionen och införa en kommunistisk värld. Det blir ett jordiskt himmelrike.

    Erik R

    ReplyDelete
  2. Johannesevangeliet betyder vad det betyder, så den norska bibelöversättningen är i princip bara ett ideologiserat/teologiskt försök att förändra en ideologi/teologi de inte gillar. Med samma logik skulle man kunna förändra översättningen av t.ex. Leviticus och stryka allt man inte gillar där!

    ReplyDelete
  3. Har inte AG alltid haft den ståndpunkten sedan sin omvändelse?

    ReplyDelete
  4. Inte riktigt. Det är mer explicit nu. Han föreställer sig Jesus i en närmast militär kamp mot kapitalismen. På så sätt kan han hårdare koppla Jesus till de tidigare judiska föreställningarna om Messias. Många kristna ser ju Jesus Messias-bild som skild från den judiska i och mer att Jesus var en andlig Messias och inte en militär ledare. Nu säger han att Jesus faktiskt kommer att bli en militär ledare vid sin återkomst. Jesus verkar nästan som en övernaturlig Lenin. AG hade tidigare någon sorts splittring - ena sekunden kunde han låta som en kristen, andra sekunden som en marxist. Men nu blir det en revolutionär kristendom av en mycket speciell typ. Å andra sidan verkar han ju anse att de som kommer att leva i det kommunistiska jordiska himmelriket kommer att dessutom få evigt liv, och jag antar att detta innebär att inga fler barn kommer att födas. Och frågan är förstås om de som är sju år när den övernaturliga revolutionen kommer, ska fortsätta att åldras tills de blir exempelvis 20, varpå åldrandet ska upphöra. Det glömde jag att fråga om.

    ReplyDelete
  5. Tidlösa December 21, 2023 at 8:17 PM

    "Johannesevangeliet betyder vad det betyder, så den norska bibelöversättningen är i princip bara ett ideologiserat/teologiskt försök att förändra en ideologi/teologi de inte gillar." OK, eftersom jag inte är kristen själv ser jag ju Bibeln som ett historiskt dokument, så det är då förstås fel att ändra det i efterhand. Men man kan ju lösa det genom att lägga till problematiserande noter, som ifrågasätter om Jesus verkligen sa det. Men då skulle ju många kristna bli än mer upprörda.

    ReplyDelete
  6. Kan man alltså betrakta AG som en befrielseteolog av väldigt speciell typ?

    ReplyDelete
  7. Den ende fundamentalistiska befrielseteolog jag har hört talas om.,

    ReplyDelete