Wednesday, January 31, 2024

Vuxenmobbning

 


Jag kan inte riktigt släppa Aftonbladets kuriösa vuxenmobbning av sina politiska motståndare. Varför kallar de alltid statsministern för "Ulf" när de vill vara nedlåtande, medan klimatministern alltid är "Pourmokhtari"? Alltså efternamnet. 

Är det för att hon är kvinna? Nej, så kan det inte vara, eftersom AB kallar KD-ledaren för "Ebba". Okej, är det för att Romina, förlåt, Pourmokhtari är både kvinna, ung och invandrare? Måste man tillhöra tre förtryckta grupper för att bli tilltalad med sitt efternamn om man är minister? 

Eller är det precis tvärtom: just för att klimatministern uppfattas som en liten skitunge med vikariestämpel i pannan, så låter det *mer* nedlåtande att tilltala henne med efternamnet? Ungefär som att kalla en 13-åring för "fröken Larsson" eller "herr Jonsson"?

Observera förresten att Frankrikes president i urklippet ovan faktiskt tilltalas med sitt efternamn...  

2 comments:

  1. Tror "Pourmakhtari" låter så otympligt och fult i svenska öron att det funkar när man vill vara nedlåtande. "Ulf" låter inte fult men sättet man använder det på ger associationer till en förvirrad skolpojke som glömt göra dagens läxa elker gjort fel läxa.

    ReplyDelete
  2. Det stämmer, kanske någon slags undermedveten rasism (ironiskt nog) mot fröken klimatministern?

    ReplyDelete