Saturday, August 19, 2023

Veckans Strasser (eller: Ett obehagligt inlägg)

 

Credit: Karen Tokhatyan

På bara lite drygt ett år har det svenska "debattklimatet" förändrats fullständigt. Alla möjliga mentala spärrar har raserats. Eller är på god väg att bli det. 

Exempelvis att regeringen givetvis får inskränka yttrandefriheten. Vi har visserligen länge haft en lag om hets mot folkgrupp, men den har nästan aldrig framställts som en inskränkning i yttrandefriheten, utan tvärtom som en stor demokratisk landvinning. Men nu kommer fler och fler halvkvädna antydningar om av typen "jag är för yttrandefrihet men". Och så en lika halvkväden antydning om att hets mot folkgrupp ju redan är förbjudet, så därför...

Tidigare var det otänkbart att kräva att invandrare skulle utvisas. Inte ens om de begick svåra brott. Och absolut inte till osäkra länder där de riskerar att bli mördade. Men nu kommer fler och fler illa dolda krav på att "koranbrännarna" från Irak ska utvisas dit. Och apropå det, så kallar man inte längre den koranbrännare som har svensk medborgarskap för "svensk". Nej, han är "irakier med svenskt medborgarskap sedan 2005". Blir man inte längre svensk ens om man haft svenskt pass i 18 år? 

Observera också att både sossar och moderater fjäskar för Turkiets Erdogan, en auktoritär islamistisk ledare. Även Stockholm Pride drar sitt strå till stacken. Kurdiska gayaktivister i Sverige måste följa den turkiske ledarens nycker. Allt för att säkra NATO-medlemskapet. 

Vi får också höra från respektabla liberaler att vi inte kan agera världssamvete och Bror Duktig längre, eftersom resten av mänskligheten givetvis inte alls kan uppfostras i "svenska" (sic) normer och värderingar.  

Jag uppfattar den här vindkantringen som oerhört fascinerande. Det svenska etablissemanget håller på att begå ideologisk harakiri i realtid. Och snabbt går det! Principlösheten är i det närmaste total. Allt vi har fått lära oss och blivit indoktrinerade i det senaste halvseklet håller på att "omprövas". En omvändelse så att säga under galgen. Allt var en bluff! 

Är detta negativt? Nej, varför skulle det vara det? För vad är det egentligen de försöker säga till oss? Att det är okej att inskränka yttrandefriheten, visa respekt för religiösa skrifter, ifrågasätta invandrares rätt att vistas i landet, avveckla svenskt engagemang i ett otacksamt och oförstående utland, och samarbeta med auktoritära regimer. 

Det innebär ett realpolitiskt tillnyktrande. Can we use this to our advantage somehow? 

4 comments:

  1. Svår fråga men jag tror vi har svaret snart. Kommer etablissemanget att vara helt ok med indragna medborgarskap och utvisning av våldtäktsmän och mördare också?
    Lutar åt att så kommer att ske men bara om brottslingen inte är starkt uppbackad av sina landsmän i Sverige.
    Minns när en 10-årig dansk flicka våldtogs mycket brutalt av en somalier på en lekplats i Danmark. Han försvarades mycket aggressivt av sina egna och flickan hängdes ut som "lösaktig". Det hela liknade fallet med Luna fast utan hjärnskador för offret.
    Kommer svensk polis att sätta hårt mot hårt om en våldtäktsmän ska utvisas och en pöbel av hans landsmän fysiskt försöker förhindra det? Tror inte vårt statliga våldsmonopol är tillräckligt motiverat för att klara den uppgiften.

    ReplyDelete
  2. Det jag tänkte på var snarast att själva narrativet förändras. Plötsligt är det legitimt att utvisa *vissa* personer, anpassa sig till *vissa* auktoritära regimer, etc. Så vad är då motargumentet om SD eller någon annan säger att *vissa andra* personer bör utvisas istället, och så vidare? Hela debatten har omärkligt flyttats över till den politiskt inkorrekta planhalvan... ´

    Hade jag varit klassisk vänsterradikal eller vänsterliberal hade jag varit väldigt orolig...

    ReplyDelete
  3. En AB-skribent försöker orientera sig i den nya situationen:

    https://www.aftonbladet.se/kultur/a/vePlxj/karin-pettersson-om-koranbranningar-och-regeringen

    Ser ingen större skillnad mellan de olika skribenterna, men jag tror att det var denna som för bara någon månad sedan skrev att koranbränningar bör förkastas bl.a. för att de hindrar Sveriges NATO-medlemskap. AB vill alltså själva "sälja ut" ett och annat. Det här är bara krokodiltårarna.

    ReplyDelete
  4. Krimtänkande invandrare ska utvisas enligt nya narrativet. Mördare, våldtäktsmän och tjuvar får stanna. Men bara om man inte gjort sig skyldiga till krimtänk.

    ReplyDelete