Monday, March 30, 2020

Seriösa artiklar om corona







Länkarna här ovan går till seriöst material om corona-epidemin, tro det eller ej. De är dock över en vecka gamla, så läget kan förstås ha förvärrats...eller förbättrats.

Artiklarna konstaterar två saker. Det ena är att karantän faktiskt fungerar. Italienska kommuner som införde karantän tidigare har färre fall. En av orsakerna till att smittan drabbat Lombardiet så hårt är att en stor del av befolkningen i de mindre kommunerna pendlar till arbeten i storstäder i eller utanför regionen. Högre rörlighet = mer smittotillfällen.


Å andra sidan beror det höga dödstalet i Italien inte nödvändigtvis på att corona är *extremt* mycket farligare än "vanlig" influensa. Sjukdomen drabbar framförallt äldre, och många italienska hushåll är flergenerationshushåll där det är nästan omöjligt att sätta de äldre medlemmarna i något slags intern karantän. Det leder till ökad smittrisk mellan yngre och äldre, och således i slutändan till högre dödstal.


Det verkar som att denna undersökning (som givetvis är preliminär) på något sätt bekräftar båda sidor i "debatten" om corona, både de som vill ha stenhårda åtgärder och de som hävdar att krisen är överdriven. Vilket kanske visar att undersökningen är vederhäftig... 

No comments:

Post a Comment