Sunday, October 6, 2019

Äntligen!



Äntligen ska antiken bort från läroplanen, inte en sekund för tidigt om du frågar mig. Vad fan är det för viktigt med antiken, egentligen? Vad är det svenska skolbarn missar?

Att Hadrianus satte på en kille och sedan upphöjde honom till gud med ett eget tempel vid Nilen? Att Heliogabalus spelade påfågel med en stor jävla fjäder i röven? Att Caligula utnämnde en häst till senator, eller fucking vad?

Lägg därtill slaveri i massiv skala, barbarer, judeutrotningar, totalt vansinniga kosmologiska spekulationer, ständiga förföljelser av filosofer, spådomskonst av vidskepligaste sort, och alla sorters hedniska skändligheter, nej, det är bra att detta nu försvinner från grundskolan och förhoppningsvis ersätts av något viktigare.

Exempelvis alfabetet, matematik, astronomi, demokrati, republikanism, biologi, botanik, kristendomskunskap och annat som vi alla vet inte har något med antiken att göra, utan uppfanns circa år 1973.

Alea jacta est, jag har talat.  

4 comments:

  1. För att inte tala om pseudonyplatonismen och pseudognosticismen, som är mina prefererade världsbilder. Åtminstone den här veckan.

    ReplyDelete
  2. Dom har ju ändrat sig nu.
    Men det var ju inte endast antiken de ville ha bort, utan i princip allt före 1700. Påminner mig om en anarkist på 70-talet som hävdade att all historia före Pariskommunen borde tas bort ur läroplanen. Enligt honom började den verkliga historien först 1871....

    Kire

    ReplyDelete
  3. PS. "en anarkist på 70-tale".. alltså 1970-talet

    ReplyDelete
  4. De gjorde ett taktiskt misstag, och fick både högern och vänstern mot sig. Högern låtsas gilla antiken, och vänstern låtsas gilla de muslimska högkulturerna och gamla Kina...

    1871 är väl att ta i. Visst börjar väl historien när Bastiljen stormades i Paris? ;-)

    Tidlösa

    ReplyDelete