Wednesday, September 27, 2023

Önsketänkande

 



Klarspråk om den nya migrantkrisen. Och lite oväntat i Aftonbladet! Observera dock att Wolfgang Hansson inte vill tala om vad "ta till storsläggan" kan tänkas betyda eller varför Meloni är "högerextremist" (hon vädjar i själva verket till EU för att stoppa migrantkrisen). Och några andra saker ni får komma på själva...

Det kanske är fler som ägnar sig åt önsketänkande här? 

Från krönikan:

>>>När von der Leyen besökte Lampedusa tillsammans med Italiens högerextrema premiärminister Giorgia Meloni utlovade hon ett ”koordinerat svar från Bryssel”. Det som kom var extra hårda franska gränskontroller mot gränsen till Italien.


>>>Meloni kräver en ”effektiv flottblockad” från EU för att stoppa migrantbåtarna från Tunisien, Libyen och andra länder. Von der Leyen lovade att ”försöka hitta nya sätt” att stoppa människosmugglingen. Men verktygslådan börjar sina om man inte vill ta till storsläggan. Den vägen vill majoriteten i EU inte gå eftersom ledarna fortfarande vill kunna säga att de upprätthåller asylrätten.


>>>Von der Leyen utlovade också ett snabbt återsändande av de som inte har giltiga asylskäl. Sannolikt även det ett tomt löfte. Ett av de stora problemen under många år har varit att många av de som får nej på sin asylansökan går under jorden och blir del av Europas kraftigt växande skuggsamhälle i stället för att återvända.


>>>Den illegala migrationen har blivit för Europa vad gängvåldet är för Sverige. Ett evigt problem där nya lösningar ständigt presenteras men där företeelsen vägrar att upphöra trots alla löften om krafttag.


>>>Om det är någon fråga som har potentialen att destabilisera hela EU-samarbetet och i den meningen är systemhotande så är det den utomeuropeiska migrationen. Vi såg det under flyktingkrisen 2015 och åren efter det. Nu ökar antalet migranter åter kraftigt efter pandemin. Detta samtidigt som Europa tagit emot flera miljoner ukrainska flyktingar. Sammantaget är det på väg att skapas en ny migrantkris.


Önsketänkande om migrationen

No comments:

Post a Comment